Baba

Nem akar aludni a gyerek? Próbáld jógával altatni!

A teljes reménytelenség érzése fut át rajtunk, amikor a kis hároméves gyermek, akinek már aludni kellene nyolckor, még este tízkor is körberohangál a lakásban, és úgy tűnik, hajnali kettőig nem is áll szándékában leállni. Ezen segíthet pár jógagyakorlat, amit a picik is el tudnak végezni.

A jóga nemcsak a felnőttekre, hanem nyilván a gyerekekre is relaxáló, nyugtató hatással van. Amikor a gyerek a világért sem akar elcsitulni este, sőt inkább úgy gondolja, buli van éjszaka, érdemes kipróbálni a következő jógagyakorlatokat, amit a Little Lotus Yoga osztott meg a nagyközönséggel. Ha a gyerekkel együtt csináljuk, legalább mi is megnyugszunk kicsit.

Teremtsd meg a hangulatot: Fürdesd meg a gyerekeket, ebből már tudják, hogy a következő lépés az alvás lesz. A víz kiveszi kicsit az erejüket is, könnyebben elbóbiskolnak utána.

Tekerd le a fényerőt: Szabadulj meg minden figyelemeltereléstől: ne heverjenek szanaszét játékok, ne menjen a tévé, tedd el a telefont, kapcsold le a nagy lámpát stb. Ha valamilyen nyugtató zene szól a háttérben, azzal is segítheted az alvás előkészítését.

Érintsd meg a lábujjad: A gyermek állásban hajoljon előre és érintse meg a lábujjait. Pár lélegzésig maradjon ebben a pózban. A kezeit, nyakát, fejét lazán lógassa közben.

Nem akar aludni a gyerek? Próbáld jógával altatni

Legyél kutya: Sétáljon úgy, mint egy kutya, feneket az égbe, feje nézzen lefelé. Majd üljön hátra a két térde közé a sarkára, és pihentesse a fejét a szőnyegen.

Nem akar aludni a gyerek? Próbáld jógával altatni

Nyújtsd meg a nyakad: Üljön le kényelmesen a szőnyegre, és az egyik fülét közelítse a vállához, pár légzésig maradjon ebben a pózban, majd ugyanezt csinálja meg a másik oldalra is.

Nem akar aludni a gyerek? Próbáld jógával altatni

Lábakat a falra: Feküdjön a hátára egy fal előtt, és pihentesse a lábait a falnak támasztva. A feneke legyen egészen a falnál.

Nem akar aludni a gyerek? Próbáld jógával altatni

Aludj, csillag: Feküdjön a hátára – vagy az ágyára –, mint egy alvó csillag. Karokat és lábakat dobja szét, és csak lazuljon el, miközben mélyeket lélegzik. Mondd el neki, hogy lélegezzen úgy, mintha egy lufi lenne a hasában, amit fel kell fújni, majd leereszteni.

Nem akar aludni a gyerek? Próbáld jógával altatni

A kulcs az ismétlésben rejlik, legyen ez a pár gyakorlat a mindennapi esti rutin szerves része, hogy megkönnyítse a kicsiknek az elalvást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top