Baba

Így segíts a babádnak az alvásban

Amikor a babád már a hatszáznyolcvanadik éjszakán is felkel, hajnali háromkor úgy dönt, hogy reggel van, és egyévesen is még háromóránként enni akar, akkor ott valami gond van az alvási szokások körül. Ezzel a négy tippel segítünk, hátha sikerül helyreállítani a világ rendjét a kiságy környékén.

1. Ne legyél az ágya

Az anyukák és apukák túl sok időt töltenek el esténként azzal, hogy magukon próbálják altatni a babát. Ennek az eredménye az, hogy a baba úgy tanul meg elaludni, hogy szüksége van a szülei segítségére, így amikor éjjel megébred, akkor nem tud visszaaludni egyedül. A baba négy hónapos koráig nem kell ezzel foglalkozni, de utána tanítsd úgy elaludni, hogy este még ébren teszed le a kiságyába.

2. Kerüld el az útközben alvást

Amennyit csak lehet, annyit a kiságyában aludjon. Ha leginkább a babakocsiban vagy az autóban alszik, akkor az alvást összeköti a mozgással, és nehezen fog elaludni az mozdulatlan kiságyban. Az a legjobb, ha az alvások 75 százalékát a baba a kiságyában tölti.

Így segíts a babádnak az alvásban

3. Válaszd el az alvást és az evést

Ha szoptatás után rögtön lerakod aludni, akkor az éjjeli megébredéskor nem fog visszaaludni, amíg meg nem szoptatod. Inkább akkor etesd meg este utoljára, amikor nekikezdtek az esti rutinnak, így nem köti majd össze a szoptatást és az alvást.

4. Olyan alvástréninget válassz, amit be tudsz tartani

Négy hónapos kora előtt bele sem szabad kezdeni egyik alvástréningbe sem, de utána választhatsz több módszer közül is. Az egyik szerint hagyd sírni, amíg el nem alszik, ne menj vissza a szobájába. A másik módszerben úgy hagyd sírni, hogy fokozatosan növeld az időtartamot a nyugtatások között. A harmadikban pedig ne vedd fel a gyerekkel a szem- és testkontaktust, amikor bemész hozzá éjjel megnyugtatni. Mindegy, melyiket választod, egyikkel sem teszel rosszat a babádnak, csak maradj következetes, és ne térj el a tervezett lépésektől, mert azzal csak ronthatsz az amúgy sem rózsás helyzeten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top