Baba

Már minden harmadik újszülött édesanyja diplomás

Meglepő adatokat tárt fel a KSH legújabb felmérése. Egyre több gyermeket szülnek a diplomás anyák szemben az iskolázatlan nőkkel. Korábban ez inkább fordítva volt igaz. És az is megfigyelhető, hogy jóval több újszülött jön világra házasságon kívül.

A Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal Népesedési helyzetkép című kiadványára hivatkozva írta, minél alacsonyabb valakinek az iskolai végzettsége, annál korábban vállal gyermeket. A nyolc vagy annál kevesebb osztályt végzetteknél továbbra sem tolódott ki a gyermekvállalási életkor. Az általános iskolát be nem fejezők ma is igen gyakran 18 éves koruk körül szülnek először, míg a diplomások esetében az életkor 27 évről 31,8 évre emelkedett.

A statisztikák szerint a kevesebb mint nyolc osztályt végzett anyák aránya ugyanakkor 4,8 százalékról 1,9 százalékra, a nyolc általánost végzetteké 29 százalékról 19 százalékra csökkent. A középiskolai végzettséggel rendelkező anyáknál maradt a 32 százalék, a felsőoktatást elvégzők esetében viszont jelentősen megugrott a 25 évvel ezelőtti 12 százalékról 34 százalékra emelkedett, így kijelenthető, hogy minden harmadik anya diplomás.

A KSH kimutatta azt is, hogy az elmúlt 25 évben a házasságon kívül született babák aránya 13 százalékról 48 százalékra emelkedett, hiszen többen választják az élettársi kapcsolatot, mint korábban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top