Baba

Ez dönti el, hogy mi lesz a kisbabád első szava

Minden szülő arra gyúr, hogy az első szó anya vagy apa legyen, de ezt nem feltétlenül a szavak állandó ismételgetésével érhetjük el.

Mikor a kisbabák már elkezdenek gügyögni, a szülők általában egymással versenyezve szajkózzák az “anya”, illetve “apa” szavakat annak reményében, hogy így majd ezek közül kerül ki a kicsi első szava. Pedig az Indiana Egyetem legfrisebb kutatása szerint nem ez a legcélravezetőbb módszer!

Ez dönti el, hogy mi lesz a kisbabád első szava 

Szerintük ugyanis a gyerek korai beszédfejlődésére inkább a vizuális ingerek hatnak (például ha az anya gyakran feltűnik a látóterében), mint a verbális ingerek (tehát ha azt ismételgetjük, hogy “anya”). Ez állítólag azért van, mert ebben a korai beszédfejlődési szakaszban a gyerek minél többet lát egy tárgyat vagy személyt, annál jobban emlékszik rá, és annál könnyebben kapcsolja majd össze egy szóval. 

A kísérletben egészen odáig mentek, hogy kamerát rögzítettek a babák fejére, hogy így belehelyezkedhessenek tényleges látásmódjukba: ebből az derült ki, hogy a babák elég keveset látnak a világból, szóval nyilvánvalóan azt nevezik majd meg először, ami erősen limitált perspektívájukon belülre esik.

PureWow

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top