Vigyázz, kész, baba! cikkek

7 téma, amiről a terhes nők szeretnének beszélgetni

Minél nagyobb a hasad – mármint terhesség miatt –, annál többen érzik azt a környezetedből a rokonoktól kezdve random idegenekig, hogy valamilyen tanácsot sürgősen meg kell osztaniuk veled. Nem mindig kifejezetten hasznos tanácsot.

A leggyakoribb ilyen mondat, ami elhangzik mások szájából, hogy “most aludj, amíg még megteheted” és a “kettő helyett eszel”. A milliomodik alkalom után már nem biztos, hogy van kedved mosolyogni ezeken az apró beszólásokon. Ha megkérdezel pár anyukát, hogy milyen tanácsokat hallgattak volna szívesen másoktól a terhességük alatt, akkor biztos, hogy nincs közte egy mondat sem az alvásról, evésről és hízásról. Sokkal inkább érdekelné őket, hogy mire számíthatnak szüléskor, szülés után, és hogy milyen apró praktikákkal élhetik túl az első pár hónapot.

A Parents magazin megkérdezte az olvasóit, hogy mit szerettek volna hallani terhességük idején, a leggyakoribb válaszokból született ez a hét témakör, amiről a várandósok boldogan beszélgetnének tapasztalt anyukákkal.

1. Milyen érzés terhesnek lenni

A nők azt érezhetik, valami baj van velük, ha nem repkednek örömükben a föld fölött három méterrel az egész terhesség alatt. De az igazság az, hogy a várandósság időszaka sokak számára nehéz, és teljesen normális, ha nem élvezed minden pillanatát.

“Azt szeretném, ha az emberek őszintén mesélnének arról, milyen érzés terhesnek lenni. Helyette azonban úgy érzik, folyton boldognak kell mutatniuk magukat, pedig a terhesség nem csupa boldogság. Örültem a terhességemnek, de egyáltalán nem szerettem benne, hogy májfoltok jelentek meg tőle az arcomon, kiszőrösödtem, vagy hogy hat hónapig émelyegtem.” (Tionna Smalls)

7 téma, amiről a terhes nők szeretnének beszélgetni

2. Segítséget kérni a szülés után nem ciki

Minden anya a legjobb anya akar lenni a világon, pont olyan, amilyet a gyereke megérdemel. De azt senki sem mondja el előre, hogy a jó anyaság nem azt jelenti, hogy mindent egyedül kell csinálnod állandóan.

“Igazán szólhatott volna erről valaki előre, mert nagyon megszenvedtem az első pár hónapot a szülés után, amikor egyedül akartam kézben tartani mindent. Miután már komolyan kételkedni kezdtem az anyai képességeimben, rájöttem, hogy teljesen rendben van, hogy azt sem tudom, mit csinálok. Teljesen rendben van, ha nem sikerül mindent irányítani egyedül. Teljesen rendben van, ha megkérsz valakit, hogy hozzon kaját, hogy vigyázzon a babára, amíg alszol egyet, vagy hogy dobjon már be egy mosást, ha átjött látogatóba.” (Sarah McKinley)

 

3. Beszéljünk bármi másról, csak a terhességről ne

Amikor a hasad elér egy olyan méretet, amit már nem lehet nem észrevenni, akkor mindenki csak a terhességről, babákról és anyaságról akar veled beszélgetni.

“Egyetlen olyan barátnőm volt – szintén anyuka, bár a gyerekei már idősebbek –, aki direkt törekedett arra, hogy bármi másról kérdezzen, csak a terhességemről ne. Hálás voltam, hogy bedob más témákat, csodás volt, hogy a változatosság kedvéért, csak egy pillanatra emlékeztetett, hogy több vagyok, mint anya.” (Jamie Helmick)

7 téma, amiről a terhes nők szeretnének beszélgetni

4. A szoptatás nehéz

Míg a szoptatás természetesen a legjobb a babának, nem mindig megy csak úgy, tapsra. Nehéz lehet az elején, míg anya és babája összeszoknak, és sokan számolnak be arról, mennyire lelombozta őket, amikor szülés után azzal szembesültek, hogy a szoptatás egyáltalán nem sétagalopp, sőt olykor igen munkás feladat.

“Bárcsak lett volna olyan, aki elmondja nekem, milyen fájdalmas és nehéz tud lenni a szoptatás, még akkor is, ha van elég tejem. Valaki, aki biztat, hogy tartsak ki minden nehézség mellett is. Az első gyermekemmel végül a tápszernél kötöttünk ki, a második babámnál már tudtam, mi vár rám, úgyhogy jobban is sikerült a szoptatás. Az, hogy azt feltételeztem az első terhességem alatt, hogy a szoptatás majd természetesen és könnyen jön, eléggé nagy csalódást okozott.” (Jennifer Huzl-Recine)

7 téma, amiről a terhes nők szeretnének beszélgetni

5. Figyelmeztetés a babybluesról és a szülés utáni depresszióról

A baba születése után a hormonok miatt könnyen előfordulhat a babybluesnak nevezett jelenség, aminek depresszióhoz hasonló tünetei vannak. Jó lenne, ha felvilágosítanák az anyukákat terhesség alatt, hogy ne keverjék össze a szülés utáni depresszióval, hogy mi a különbség a kettő között, és mire figyeljenek, hogy kiszúrják a tüneteket, illetve ami a legfontosabb: hova fordulhatnak, ha szülés utáni depresszióra gyanakodnának.

“Az első két hónap kemény volt. Senki sem mesél terhesség alatt erről, pedig így, hogy váratlanul ért, érzelmileg sokkal jobban megviselt, mint ha számítottam volna rá.” (Alexandra Monti)

6. Hogyan hat a baba a házasságra?

Az anyukák nem a cukormázas verzióra kíváncsiak, nem arról akarnak beszélgetni, hogy mindenkinek mennyire kiteljesedett az élete, felpezsdült a házassága a baba születése után. Az igazat szeretnék hallani.

“Bárcsak elmondták volna, akik a terhességem alatt beszélgettek velem a babáról, hogy mennyire a feje tetejére állítja a házasságot a szülés. És azt is hozzátehették volna, hogy ez teljesen normális folyamat, ha gyereked lesz, megváltozik tőle a párkapcsolatod. Jó lett volna, ha pár tanáccsal ellátnak, hogy ők hogyan oldották meg az emiatt kialakuló feszültségeket.” (Rosella Parretta)

7 téma, amiről a terhes nők szeretnének beszélgetni

7. Hogyan zajlik a szülés?

Nem az olyan sztorikra van várandósan szükségük, amelyekben majdnem elvérezve terül ki valaki a műtőasztalon, vagy hogy elakadt a baba feje a szülőcsatornában. Nem ijesztgetni kell a kismamákat, csak egy kis őszinteségre vágynának, hogy tudják, nagyjából mi vár rájuk majd a szülőszobán.

“Engem az érdekelt volna, hogy igazából hogyan zajlik a szülés. Persze a szülésfelkészítőn a technikai részleteket elmondták, de arról nem beszélt senki, hogy mennyire ijesztő, fájdalmas és kemény helyzet valójában. Senki sem akar rémtörténeteket hallgatni a terhessége alatt, de pár hasznos és praktikus tapasztalatot igazán megoszthatnánk egymással.” (Ashley Donald)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top