Baba

11 lecke az életről, amit a gyerek nem tanul meg az iskolában

Vannak olyan alapszabályok, amiket mi is a saját bőrünkön tanultunk meg, abból, hogy hibáztunk, csalódtunk, tapasztaltunk. Valószínűleg nem tudjuk megtanítani a gyerekeinknek ezt a 11 szabályt, de azért egy próbát megér, hátha átmegy egy kevés információ, ha eleget szajkózzuk nekik.

1. Az élet nem igazságos. Szokj hozzá. Egy átlagos tinédzser 8,6-szer mondja ki egy nap, hogy “ez igazságtalan”. A szülők is csak akkor ébrednek rá erre az alapszabályra, amikor a saját gyerekük kezdi el mondogatni, mennyire igazságtalanok vele.

2. A világ nem fog annyit törődni az önbizalmaddal, mint az iskola. Azt fogja elvárni tőled, amint munkába állsz, hogy teljesítsd a feladataidat, és nem érdekli, hogy jól érzed-e magad közben. Ez elég sokkoló lehet az iskola után, amit olyan igazságtalannak éreztél, mert rájössz, hogy ott a tanárok igazából mennyire törődtek a lelkeddel.

 

3. Sajnálom, de nem fogsz rögtön az iskoláid elvégzése után havi egymilliót keresni. És nem egy elnöki székben kezded a karrieredet, ahol a feneked alá tolják a szolgálati kocsit. Még az is lehet, hogy ugyanúgy, mint mindenki másnak, alulról kell felépítened álmaid karrierjét.

4. Ha azt hiszed, a tanárod nehéz eset, akkor várd csak ki, amíg találkozol a főnököddel. Nem biztos, hogy érdekelni fogják a kifogások, hasfájások és képzelt betegségek, amikor a feladataid elvégzéséről van szó.

5. Nincs olyan, hogy alantas munka. A mekis burgercsomagolás is lehet lehetőség. Ha nem a vágyaid netovábbja, amit dolgozol, nem kell szégyenkezni miatta, inkább ugródeszkának kell tekinteni és mindent megtenni, ami tőled telik, hogy a célod felé haladj.

11 lecke az életről, amit a gyerek nem tanul meg az iskolában

6. Nem a szüleid hibája minden. Ha elszúrsz valamit, az a te felelősséged. Ez azoknak a sokat használt mondatoknak a másik oldala, amiket kamaszként előszeretettel vágsz a szüleid fejéhez, mint hogy “ez az én életem” vagy hogy “nem te mondod meg, hogy mit csináljak.” Amikor 18 éves leszel, már nem kenhetsz a szüleidre mindent.

7. Mielőtt megszülettél, a szüleid nem voltak olyan unalmasak, mint amilyennek most látod őket. Ne nézd le őket, amiért az életük nagy részét nem az esőerdők megmentése tölti ki, hanem hogy kifizessék a számlákat és valahogy kerítsenek minden nap ételt az asztalra. Inkább menj és tegyél rendet magad után a szobádban.

8. Az élet nincs félévekre tagolva és nem lesz nyári szüneted. Azt várják el tőled, hogy mindennap jelenj meg, és dolgozd le az idődet. Nem kapsz új életet minden 10. héten, nincsen téli és tavaszi szünet, nyáron pedig fogod a fejed, hogy hova tedd a gyerekeidet a szünet idejére, amíg neked dolgoznod kell.

9. A tévé nem a valóság. Az életed nem egy vígjátéksorozat, a problémáid nem oldódnak meg 30 percen belül (mínusz a reklámok). A valóságban az emberek nem üldögélnek naphosszat a kávézókban, csak akkor, ha szabadúszók, és onnan dolgoznak.

10. Legyél kedves azokhoz, akiket strébernek, kockának csúfolnak. Egy nap ők lehetnek majd a főnökeid.

11. Élvezd a gyerekkorodat, amíg lehet. Persze, túl sokat hallod, hogy “addig jó, amíg gyerek vagy”, de egy nap rájössz, hogy tényleg így van. Csak akkor már késő lesz, mert felnőtt leszel. Úgyhogy inkább kezdd el élvezni most, amid van, örülj neki, hogy még egy ideig gyerek lehetsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top