Baba

3 dolog, ami miatt ne aggódj császármetszéskor

Ha olyan egészségügyi indok áll fenn, a kismama már előre megtudja, hogy császármetszéssel fogja világra hozni a babáját. Lehet sok olyan dolog, ami a császármetszés során vagy az utána következő napokban ijesztő lehet, de ezek közül számos esetben normális jelenségről beszélünk. Íme, három dolog, ami miatt nem kell aggódnod, ha császármetszéssel hozod világra a babádat.

 A spinális érzéstelenítés: A műtőben az aneszteziológus pontosan tudni fogja, hová kell szúrnia a spinális érzéstelenítéshez a tűvel. Mielőtt beadja a gerincbe az érzéstelenítést, érezhetsz némi hideget és bizsergő, csípős érzést – ez a fertőtlenítő, amivel lemossa azt a területet, ahová szúrni fog. Meg fognak kérni arra is, hogy kicsit görbítsd be a hátad, így a gerinced jobban kiemelkedik.

 

Ha aggódsz a fájdalom miatt, szeretnénk megnyugtatni: inkább kellemetlen lesz, mint fájdalmas, mivel általában egy kis helyi érzéstelenítést is alkalmaznak a szúrás előtt. Ez lehet egy spray is, amivel a bőrt átmenetileg érzéketlenné teszik. A szúrást ettől még érezheted, de inkább nyomásként, mint fájdalomként. A beadott érzéstelenítő anyag kicsit feszíthet vagy égő érzést okozhat, de ez pár másodperc után elmúlik.

Nyomásérzet: Több szülő nő is beszámolt arról császármetszés esetén, hogy olyan érzése van, mintha egy elefánt ülne a mellkasán. Ez ijesztő lehet, de nem fogsz megfulladni. Az oka pedig az, hogy az orvosnak ki kell tornásznia a baba fejét a medencédből. Hogy ezt meg tudja tenni, az orvos metszést ejt a medence alatt, majd a méhed tetején nyomást fejt ki, és ez sugározhat ki a mellkas felé. De ez rövid ideig tart csak, és egy-két percen belül meg is lesz a babád. És amint hallod, ahogy felsír, a nyomás miatti aggodalmad is semmivé lesz.

Nagyibugyi: Milyen fehérneműt érdemes betenni a kórházi táskádba? Hát nem tangabugyit, az biztos! Egy friss császáros sebbel az esztétika és a divat az utolsó, amivel törődnöd kell, ezeknél sokkal fontosabb, hogy kényelmes és praktikus darabokkal érkezz! A császármetszés során pont a bikinivonalban fognak metszést ejteni, azon a részen, ahol az aprócska bugyik felső része a testedre simul – de ebben az esetben ez eléggé fájdalmas lenne. Jobb, ha olyan alsóneműt választasz, ami magasra ér, túl a seben, így nem fogja irritálni a kötés alatt gyógyuló sebedet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top