Baba

Így taníthatod meg a gyereknek, hogy ne vágjon közbe, ha mások beszélnek

Nem tudom, kinek ismerős az a helyzet, amikor beszélsz – élőben vagy telefonon – valakivel, és a gyereknek hirtelen nagyon fontos mondanivalója van, akár több is, de gyanítom, hogy mindenkinek. Nálunk legalábbis általános, hogy a kicsi számára azonnal minden mondandó nagyon sürgőssé válik, és persze nem érdekli, hogy közben egy másik beszélgetésbe zavar bele.

Legalábbis eddig így volt. Merthogy most már van egy technikám, amivel szépen lassan megtanulja, hogy megvárja, míg a másik befejezi a beszédet. Én is egy ismerős anyukától láttam a módszert, mikor beszélgetés közben a hároméves kisfiának nagyon hirtelen nagyon fontos lett volna mondani valamit. Ám ahelyett, hogy a gyerek közbevágott volna, egyszerűen rátette a kezét az anyja csuklójára, és várt. Az anyuka pedig rátette a saját kezét a kisfiú apró praclijára, így tudatta vele, hogy észlelte a jelzést, és folytatta a beszélgetést.

És mikor befejezte a mondandóját, a gyerek felé fordult, aki beszélni kezdett. Állam lent maradt, annyira zseniálisan egyszerű a módszer, annyira finom és tisztelettudó gyerek és felnőtt felé egyaránt. A kisfiúnak csak pár másodpercet kellett várnia türelmesen, míg az édesanyja befejezte a mondatot, majd teljes figyelmével felé fordult. És ki is várta.

Természetesen otthon is ki kellett próbálnunk ezt a módszert. Elmagyaráztuk a kicsinek, hogy ha akkor szeretnének valamit mondani, amikor valaki más már beszél, tegye a kezét a karunkra, és várjon egy kicsit. Persze beletelt egy kis gyakorlásba és finom jelzésbe, mire sikerült megtanulnia, de jelentem, a módszer működik!

Nincs több “várj egy kicsit”, sem “ne szólj közbe”, csak egy nagyon egyszerű, szimpla kis érintés a csuklón. Ennyi. Érdemes kipróbálni, hátha beválik másnál is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top