Baba

Kötelező fogászati szűrés jöhet a három év alatti gyerekeknél

Rendszeres fogászati szűrést javasol a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság a három év alatti gyermekeknek. A tapasztalat szerint minden második kisgyerek szorulna fogászati kezelésre, és tévhit, hogy a tejfogakat nem kell kezelni.

A tapasztalatok szerint a három év alatti gyerekek fele szorul fogászati kezelésre, ami akár súlyos fogászati betegségre deríthet fényt. A Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság ezért azt szeretné, ha rendszeres fogászati szűrésen vennének részt a három év alatti gyerekek, ami része lenne a gyermekek védelmét szolgáló programoknak, kontrollvizsgálatoknak. A rendszeres vizsgálatokat a társaság legalább félévenként tartaná indokoltnak.

Emlékeztetnek rá, hogy Magyarországon a 12 éves gyermekeknek átlagosan 3-4 lyukas foguk van, ami európai összehasonlításban kedvezőtlennek mondható. Ennek oka többek között a szülők információhiánya, a gyermek nem megfelelő fogápolása és táplálása, táplálkozása áll. Sokan még mindig azt gondolják, a tejfogakat nem kell kezelni, mert úgyis kihullanak. Csakhogy ennek súlyos következményei lehetnek, mert a szuvasodást okozó baktériumok nagyszámú jelenléte veszélyt jelent a később előtörő maradó fogak épségére is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top