Baba

10 dolog, amire tanítsd meg a gyereket 10 éves koráig, hogy önállóvá váljon

A gyerekeink profin kezelnek minden kütyüt már 4 éves korukra, de sokszor olyan gyakorlati készségeket nem sajátítanak el tizenéves korukig, mint hogy önállóan mosogassanak el saját maguk után, elindítsák a mosógépet, vagy írjanak levelet kézzel.

Egy friss tanulmány szerint a 3-5 évesek 58 százaléka képes eligazodni egy okostelefonon, de csupán 15 százalékuk tudja elkészíteni önállóan magának a reggelit.

Mindent megcsinálunk a gyerekeinknek ahelyett, hogy megtanítanánk nekik, hogyan kell gondoskodniuk saját magukról.

Nyilván nem arról van szó, hogy mostantól a négyéves gyerekünk ruháit ne mossuk ki, és ne készítsük el a vacsoráját, mert találja ki magától, hogyan tud életben maradni. Nem azt javasolják a szakemberek a szülőknek, hogy dobjuk le a gyerekeket egy erdő közepén egyedül egy túlélőtúrára, hanem csak azt, hogy ne szolgáljuk ki őket, mint egy házi cseléd, inkább tanítsuk folyamatosan a gyerekeket az alapvető, gyakorlati készségekre, amikkel rendelkezniük kell majd felnőtt korukban ahhoz, hogy önállóak legyenek.

Furcsa lehet elsőre, hogy már 3-5 éves korban erre kellene készülni, pedig ha belegondolunk, akkor az a célja minden szülőnek, hogy talpraesett felnőtt legyen a gyerekéből, aki nem veszti el a fejét, ha lát egy mosógépet, és nem jön zavarba, ha ki kell porszívóznia. Arról már nem is beszélve, hogy egyikünk sem akarhatja, hogy életképtelen huszonéves legyen belőlük, akiknek anya mossa a haját, és vágja a körmét minden héten. Egy ilyen helyzet sem a (felnőtt) gyereknek, sem pedig a szülőknek nem túl kellemes, talán csak azok az anyukák örülnek neki, akiket a filmekben látunk, hogy rátelepszenek a gyerekeikre, és negyvenéves korukban is ragaszkodnak hozzá, hogy ők döntsék el, milyen ruhát vegyen fel.

Azért sem jó, ha mindent a gyerekek feneke alá rakunk, mert megfosztjuk őket attól, hogy büszkék legyenek magukra, átéljék, milyen ügyesek, és higgyenek magukban, hogy mindenre képesek.

Kezdd el ezt a tíz készséget megtanítani a gyermekednek, hogy az önállóság útjára léphessen.

1. Mosás

Túl sok olyan kamasz van, aki úgy megy kollégiumba 18-19 évesen, hogy fogalma sincs, hogyan kell kimosnia a ruhákat. Pedig nem agysebészet, és ha időben bevonjuk a gyereket ebbe a házimunkába, akkor mire eljut az önálló életig, már a zsigereiben lesz, hogy ne rakjon össze piros ruhát fehérrel, és eligazodik bármilyen mosógépen két perc alatt. A mosásra már hatéves korától el lehet kezdeni megtanítani a gyerekeket, addig inkább ne adjunk a kezükbe mosószert.

10 dolog, amire tanítsd meg a gyereket 10 éves koráig, hogy önállóvá váljon

Ennél fiatalabb gyerekekkel is lehet már olyat játszani, hogy segítsenek színek szerint szétválogatni a szennyest, vagy ők kapcsolják be a mosógépet, tekerjék el a gombot. Az én legfiatalabb, 2 éves kislányom már profin rakja be a ruhákat a gépbe és boldogan nyomkodja a gombokat, amiket mutatok neki. Hatéves koruktól már rájuk lehet bízni az egész folyamatot, elmagyarázni, melyik flakonban milyen szer van, és azokat hova kell tenni, mivel mérjük ki, mennyit rakunk, melyik program mire való, miért kell külön mosni a feketéket, fehéreket, stb. A szabályok nem bonyolultabbak a mosásnál, mint egy netes játékban, úgyhogy bízzunk bennük, simán megküzdenek vele a gyerekek is.

2. Növények gondozása

A növények gondozása az első lépés a gondoskodás elsajátításában, legyen már ovis korában egy növény otthon, amit a gyermeknek kell ápolnia. Lehetőleg persze ne kényes növényt válasszunk neki, mert 4-5 évesen valószínűleg nem tud még olyan mértékig odafigyelni rá, hogy életben maradjon. Felelősségvállalásra tanítjuk, ha az ő feladata az öntözés, sőt az ültetés is, ha nagyobb cserépre lesz a virágnak szüksége.

10 dolog, amire tanítsd meg a gyereket 10 éves koráig, hogy önállóvá váljon

3. Ajándékcsomagolás

A gyerekek imádnak ajándékot adni, az pedig, hogy ők csomagolhatják be, még nagyobb büszkeséggel tölti el őket, amikor átnyújtják. Az ovisok tudnak segíteni abban, hogy letépik a celluxot, és felragasztják a csomagolópapírra, a kisiskolások pedig már teljesen képesek becsomagolni az ajándékot a szülők szóbeli instrukciói alapján. Olyan trükkökkel segíthetünk nekik, ha formátlan az ajándék, hogy egy cipősdobozba rakjuk csomagolás előtt, és figyelünk rá, hogy megfelelő méretű csomagolópapírt vágjanak le hozzá.

4. Körömvágás

Biztonsági körömvágó ollóval, hogy biztos ne szúrják meg magukat. Hatéves korukban már elég jól kezelik papírvágáshoz az ollót, így elkezdhetjük azt is elmagyarázni nekik, hogyan kell lekerekíteni azokat a körmöket anélkül, hogy összeszabdalnák a kezüket.

10 dolog, amire tanítsd meg a gyereket 10 éves koráig, hogy önállóvá váljon

5. Levélírás

Akármennyire is digitális korban élünk, amikor már a telefonunkról nagyjából mindent elintézhetünk, akkor is szükségük lesz az életük folyamán arra, hogy meg tudjanak írni és fel tudjanak adni egy levelet a postán. Nélkülözhetetlen dolog, amit gyerekkorban ráadásul még élveznek is (felnőttként már nem annyira). Az ovisok diktálhatnak levelet a nagyinak, ráragaszthatják a bélyeget a borítékra, megmutathatjuk nekik, hova írjuk a címzettet és feladót, majd együtt elmehetünk velük a postára feladni a levelet, hogy végig tudják követni a teljes folyamatot. A nagyobb gyerekeket már megtaníthatjuk arra, hogyan kell egy levélnek kinéznie, hova kerül a dátum, aláírás. Ugyanígy képeslapokat is küldhetnek a barátaiknak, mert az is jó móka és izgalmas játék számukra.

6. Egyszerű étel főzése

Egy 3-4 éves gyerek már bevonható a konyhai előkészítési folyamatokba, legyenek saját feladatai, mint például a joghurt és a gyümölcsök összekeverése. Vértezd fel magad minden zen nyugalmaddal, hogy ne borulj ki, ha kupit csinál, mert ezt nem lehet megúszni, cserébe viszont értékes tudásra tesz szert, miközben segít neked a főzésben. Mire nagycsoportos lesz, már simán meg tud kenni magának egy vajas zsemlét – amit persze anya vág neki ketté –, képes kakaót készíteni vagy akár kikeverni robotgéppel a pudingot. 7- 8 éves korában eljuthat odáig, hogy önállóan feldarabolja a paradicsomot, meghámozza a répát és mire 10 éves lesz, már a tejbegríz és a rizs megfőzése sem jelent neki problémát.

10 dolog, amire tanítsd meg a gyereket 10 éves koráig, hogy önállóvá váljon

7. Tájékozódás

A térképolvasás minden kütyü ellenére is fontos készség, mert sosem tudhatod, mikor merül le, mikor tájékoztat félre, mikor írod be a GPS-be rosszul a címet, és még számtalan katasztrófahelyzet állhat elő a város közepén, amikor azt sem tudod, merre van az előre. A következő gyakorlatokkal játékosan fejlesztheted a tájékozódóképességet:

  • Kincsvadászat. A térkép kicsit sem tűnik mókásnak, amíg nem valami izgalmas dolog felderítésére használjuk. Rejts el játékokat szabadtéren, és rajzolj egy egyszerű kincsvadász térképet, amivel megtalálhatják a kincseket. 4 éves kortól már érteni fogják, hogyan kell összeegyeztetni a térképet a valós helyszínekkel.
  • Add át az irányítást. Az állatkertekben például adnak könnyen olvasható térképet, amik színesek, viccesek, sok állat képe van rajtuk, úgyhogy a gyerekek boldogan fogják átvenni az irányítást és elnavigálni a szülőket a következő állomásig.
10 dolog, amire tanítsd meg a gyereket 10 éves koráig, hogy önállóvá váljon

8. Ellátni egy sebet

Egész pici korától már próbálj nem pánikba esni, ha felhorzsolja a térdét, hanem inkább arra tanítsd, hogy nem kell megijedni egy kis vértől, kezelhetőek a kisebb sebek higgadtan. 5-6 éves korában már tudnia kell, hogyan mossa le a sebét, ha elesik és felsérti magát, és hogyan ragassza le magának ragtapasszal.

9. Takarítás

A porszívózás ovis korban még jó játék, még ha nem is annyira hatékony, de hagyd, hogy játsszon vele a gyerek. A fürdőszoba kitakarítása már inkább iskolásoknak való feladat, de ne kíméld őket, semmi különleges képesség nem kell hozzá, hogy a kezükbe fogjanak egy szivacsot, és kipucolják a fürdőkádat és a mosdót. Használjanak vegyszermentes takarítószereket, szódabikarbónát, ecetet a takarításhoz, így biztos lehetsz benne, hogy nem tesznek kárt magukban. A lényeg ebben nem az, hogy csillogjon-villogjon a lakás – lehet, hogy újra ki kell takarítanod utánuk –, hanem hogy megszokják, természetes és szükséges kivenniük a részüket a házimunkából, és a tisztaság fenntartásában felelősséget vállaljanak.

10 dolog, amire tanítsd meg a gyereket 10 éves koráig, hogy önállóvá váljon

10. Tudatos vásárlás

A legjobb, ha játékosan nekik kell a listán végighaladniuk és levadászniuk a legjobb árú termékeket. Megtanítod őket ezzel arra, hogy nem hallgatunk egyrészt ész nélkül a reklámokra, másrészt pedig nem vásárlunk impulzívan, hanem ragaszkodunk a listánkhoz, és megkeressük, melyik a legjobb ár-érték arányú termék. A tudatos vásárlóvá nevelés a kezdete az ésszerű pénzhasználatnak, amire hatalmas szükségük lesz felnőtt korukban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top