Baba

Megható szülésfotók a világ különböző tájairól

Kulturális szokások, az egészségügyi ellátás elérhetősége mind befolyásolják, hogyan születnek a kisbabák. Bármennyire is felfoghatatlan, mégis a gyerekszülés a mai napig kifejezetten veszélyes a világ egyes részein.

Ezzel együtt a gyerekszülés mégis egyetemes dolog, a fájdalom és az öröm ugyanaz, akárhol járunk a világban. Az International Association of Professional Birth Photographers szervezet fotósai küldték el a képeiket a kommentárjaikkal együtt a Huffington Postnak, hogy megmutassák, az ő világukban hogyan szülnek a nők.

1. Új-Zéland

“Ez az anyuka fájdalomcsillapító gázt használ, ami nagyon gyakori módszer Új-Zélandon. Segít ellazulni az anyukáknak, kicsit kisimulnak tőle. A háttérben a szülésznő jegyzetel. Új-Zélandon ingyenes az orvosi ellátás, amihez hozzá tartozik egy remekül kidolgozott anya-támogató rendszer is.”

Fotó: First Light Birth Photography
Fotó: First Light Birth Photography

2. Új-Zéland

“A legtöbb kórházban elérhető a szülőkád azoknak, akik vízben szeretnének szülni, amit az anyukák gyakran használnak.”

Fotó: First Light Birth Photography
Fotó: First Light Birth Photography

3. Kuvait

“Kuvaitban én vagyok az első és egyetlen bejegyzett szülés fotós. Ez a kép egy mostanában végzett császármetszésről készült egy olyan családról, akik az első kislányukat várták. Nem engedték, hogy a műtőben fotózzak a kórházi szabályzat miatt. Valójában a kórháznak még sosem volt dolga olyan pácienssel, aki azt szerette volna, hogy egy fotós is legyen jelen a császármetszésénél.”

4. Kuvait

“A kórházi váró tele volt családtagokkal, minimum harmincan gyűltek össze. Amikor kinyílt az ajtó és kihozta a nővérke a babát, mindenki odarohant hozzá és megtelt a helyiség érzelemmel.”

5. Kuvait

“A szülők 16 évet vártak a kislányukra. Sosem láttam még ennyi szeretet egy szülésnél sem.”

Fotó: Savoring Moments Birth Photography
Fotó: Savoring Moments Birth Photography

6. Dél-Afrika

“Dél-Afrikában nagyon magas a császármetszések száma, az én klienseim között, akiknek a szülését fotóztam, 70 százalékban műtétre került sor. Szerintem ebben a kultúrában nagyon erős a félelem a hüvelyi szüléstől. Ezért szinte kuriózum, amikor valaki természetes úton szüli meg a babáját. Ennek a nőnek hüvelyi szülése volt, az arcán ott van a végtelen megkönnyebbülés.”

7. Fülöp-szigetek

“Ez a kép a Shiphrah Birthing Home születés házban készült Manilában. Az itt dolgozó szülésznők fő feladata, hogy a szülés természetes folyamatában segítsék, bátorítsák az anyukát. A leggyakrabban felhangzó kiáltás itt a “Meg tudod csinálni!”, amitől minden anya erőre kap. Arra ösztönzik a nőket, hogy olyan testhelyzetet vegyenek fel, amilyen jó nekik, nem akarnak beleavatkozni a természetes szülésbe. A kultúrájukból eredően a közösség a szülésnél is fontos szerepet kap, az apukák jelen vannak a szüléseknél és gyakran az anyuka mellett áll a nagymama, testvérek, sógornő is. A többi családtag pedig étellel és itallal látja el a vajúdó anyukát.”

8. Nicaragua

Misszonáriusként éltem egy ideig Nicaraugában, egy kórházban dolgoztam, ott adódott a lehetőség, hogy szülésekről készítsek fotókat. Itt sokan csinálják azt, hogy két héttel a kiírt időpont előtt beköltöznek a “casa maternalba”, azaz a születés házába, hogy biztonságos távolságban legyenek, ha orvosi segítségre lenne szükségük. Kis szobákban vannak elhelyezve, ahová szülés után is visszatérhetnek a babájukkal együtt. A képen látható anyával nem volt senki a családjából szülés közben, egyedül hozta világra a kislányát.

9. Amerika

Amerikában a legtöbb szülés kórházban történik. Ez az anya Texasban a dúlájával vajúdott, aki már az első gyermeke születésénél is jelen volt. A képen épp a fürdőszoba ajtójában érte egy összehúzódás, ekkor már nagyon közel állt a babája megszületéséhez.

10. Brazília

Brazíliában rengeteg császármetszést végeznek, két év alatt, amióta szüléseket fotózok, csupán 50 hüvelyi szülésnek lehettem tanúja. Ilyen volt ez az otthonszülés is. Szerencsére azonban egyre többen ismerik fel itt is, hogy a császármetszés remek dolog, de nem mindig indokolt.

Nézz meg még több szülésfotót:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top