Baba

7 parancsolat tapasztalt szülőktől kezdőknek

Nincs olyan könyv sajnos, amiben felsőbb hatalmak leírták volna a szülőknek, hogyan kell ezt az egész gyereknevelés dolgot helyesen csinálni. Rengeteg tanácsot kapsz a nagyitól, barátoktól, idegenektől, játszótéri anyukáktól, de egyik tipp sem igazán jön jól, amikor arról van szó, hogyan éld túl ezt a napot a kis hároméveseddel.

Ezért szedtük össze az a 7 parancsolatot, amit mindenképp érdemes követned, ha kicsi gyerek van a háznál.

1. Soha ne adj olyan vacsorát a gyereknek, amit nem akarsz látni, szagolni, magadon viselni vagy feltakarítani, amikor kiköpi.

Ebbe beletartozik a spagetti, hot dog, csokis süti és persze a zöldborsó is.

2. Öltöztesd a gyereket karácsonykor/szülinapon/egyéb családi alkalomkor abba a ruhába, amit a nagymamája vett neki egy gyenge, elborult pillanatában, a legrosszabb anyagból és leghajmeresztőbb szabásban.

Tényleg, csak tedd meg. A gyerek talán háromórányi kényelmetlenséget kénytelen lesz elviselni miatta, de az sokkal inkább kibírható, mint az a 11 év, amennyi ideig hallgatnád a nagyitól, hogy milyen hálátlan némber vagy, amiért pont azt a ruhát nem adod rá a gyerekre. Amit ő vérrel-verejtékkel, szélviharban, cunami közepette szerzett be azért, hogy a gyerekednek jó legyen.

7 szülői parancsolat, amit érdemes követni

3. Élvezd a csendet, kivéve akkor, ha a gyerek már elmúlt 8 éves.

Ez utóbbi esetben mindenképp nézz be a szobájába, hogy milyen disznóságot művel már megint. De addig a csend, 3–8 éves korig kincset ér.

4. Tervezz be heti egyszer gyerekmentes programot, ha van rá lehetőséged.

Tudod, ezek azok az alkalmak, amikor végre rendesen felöltözöl, majd az utolsó pillanatban, épp mielőtt kilépnél az ajtón, valamelyik gyereked beléd keni a csokis kezét/száját vagy nemes egyszerűséggel rád borítja a bili teljes tartalmát.

5. Sose szégyelld megenni a gyereked maradék ételét.

Ha gyereked van, könnyen olyan helyzetben találhatod magad, hogy a földről felszedett makarónit eszed ebédre, amit a drága gyermek kihajított a tányérjából tíz perccel azelőtt. Nincs ebben semmi szégyen.

6. Akkor szelektáld a gyerek játékait, amikor nincs otthon.

De vigyázz, ne dobd ki, csak rejtsd el a szanálásra szánt játékokat, és legalább három hónapig még ne válj meg tőlük, mert abban a pillanatban, hogy kidobod, a gyereked megérzi, hogy zavar támadt az erőben, és rögtön pont azt a játékot fogja követelni, amitől megváltál.

7. Ne engedd be a lakásodba a gyurmák, csillámok és filctollak sokaságát.

Nem akarod, hogy az életed részei legyenek.

Olvass többet a gyerekekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top