Baba

Orvosi bravúr mentette meg a pécsi ikrek életét

Egy orvosi bravúrnak hála egészségesen jött a világra egy veszélyeztetett ikerpár mindkét tagja Pécsen, akiket az anyaméhben műtöttek meg 22 hetes korukban.

Egészségesen megszületett annak a veszélyeztetett ikerpárnak mindkét tagja, akiken egy anyaméhen belüli speciális műtétet végeztek el az orvosok még 22 hetes korukban. Az orvosi bravúrt Pécs szülészeti klinikáján dolgozó orvosok, köztük Molnár Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos végezte. A doktor az MTI-nek beszélt a műtétről, amit 2014 óta csak Pécsen tudnak elvégezni egész Magyarországon. 

Az egypetéjű ikrek 10-15 százalékának életét a magzati kor 15. és 26. hete közt kialakuló iker-iker transzfúziós szindróma fenyegeti. A betegség lényege abból áll, hogy a két ikermagzat közti közös keringési egyensúly megromlik, az egyik magzat folyamatosan vért ad a másiknak, így ő donorként, másikuk pedig recipiensként (befogadóként) kezd el viselkedni, ami súlyos idegrendszeri károsodással jár a donor baba részéről. A kedvezőtlen állapot egy úgynevezett fetoszkópos lézer coagulatio elnevezésű műtéti eljárással megszüntethető, ezen estek át a pécsi ikrek is. 

A gyakorlatban helyi érzéstelenítés mellett a várandós anya hasfalán ejtett metszésen keresztül a méh üregébe vezetnek be egy két-három milliméter vastagságú endoszkópos eszközt. Ezzel a méhlepény feltérképezése után – a magzatokat elválasztó burok alatt átlépő érösszeköttetések lézerrel történő átégetésével – szétválasztják az ikermagzatok keringését.

Az eljárást 1990-ben írták le az Egyesült Államokban, a pécsi szülészeti klinikán két éve végzik, miután pályázati pénzből és külföldi diákok adományaiból megvásárolták az ehhez szükséges 25 millió forintos berendezést, amit eddig 17 esetben használtak, sikerrel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top