Baba

“Mind bekaphatjátok, akik azt hiszitek, hogy a császár a könnyű szülés”

Elterjedt nézet, hogy a császármetszés a könnyebbik út, ami egyértelműen tévhit, és még sértő is azokra nézve, akik kénytelenek alávetni magukat ennek a műtétnek annak érdekében, hogy egészségesen megszülessen a babájuk. Raye Lee frappánsan megfogalmazta erről a gondolatait, érdemes rajta elgondolkodni.

Az anyuka Facebook-posztját már majdnem 18 ezren megosztották, kendőzetlen képekkel, kemény szavakkal állt ki a császármetszés mellett, és beolvasott azoknak, akik szerint egy császármetszéses nő nem is szült, és a könnyebbik úton hozta világra a babáját. Raye a saját, friss császárhegét tette ki a nyilvánosság elé a következő üzenettel:

“Hosszú, drámai hangvételű poszt következik:

»Ó, császármetszés? Akkor igazából nem is szültél. Biztos jobb volt így, a könnyebbik úton szülni.«

Ó, igen. A sürgősségi császárom abszolút az én kényelmemet szolgálta. Nagyon jól éreztem magam, amikor már 38 órája vajúdtam, mielőtt a babám szíve megállt odabenn az összehúzódások miatt. Az elején még azt mondták, hogy remekül haladunk, és nem lesz szükség császárra… aztán pedig azt mondták, hogy előkészítenek egy nagy hasi műtétre. Nem volt sokkoló egyáltalán. A császáromnak csak a kényelemhez van köze, nyilván nem ahhoz, hogy meg kellett vele menteni a gyerekem életét. Ó, és maga a műtét is olyan dolog, amiből szuper könnyű a felépülés.

NEM. Ez mind szarkazmus volt. Ez volt életem legfájdalmasabb élménye.

Most már azokhoz a kőkemény anyákhoz tartozom, akiknek a hegük bizonyítja, hogy kivágták belőlük a babájukat és túlélték, hogy elmeséljék a történetüket (merthogy bele is hallhatsz ebbe, csak hogy tudd). Ahhoz, hogy azt a visítozó újszülöttet kihúzzák belőled egy vágáson keresztül, tulajdonképpen félig széttépnek, szétfeszítik a zsír-, izom-, szervrengeteget, ami mögött el van rejtőzve. Teljesen máshogy képzeltem el a fiam születését, egyáltalán nem volt kellemes élmény.

A hasad izmait minden mozdulathoz használod. Még a leüléshez is kellenek, képzeld el, hogy nem tudod használni őket, mert az orvosok kicsit felaprították, úgyhogy hat hétig kell várnod, mire a tested a helyére rendeződik. Amikor a nővérke először kért meg, hogy keljek fel az ágyból, belém hasított a szétvágott és összefoltozott test fájdalma, és ráébredtem, milyen ironikus, amikor valaki azt mondja erre, hogy ez a könnyebbik szülés. Mind bekaphatjátok, akik azt hisztitek, hogy a császár a könnyű szülés. A magam szemében a világ legerősebb női közé tartozom. És őszintén, akár mindennap átesnék a császármetszésen, csak hogy lássam a kisfiam mosolyát.”

Olvass többet a császármetszésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top