Baba

Ezért kell a gyerekeknek 9 előtt ágyban lenniük

Az esti takarodó időpontja mögött fontos tudományos indokok is húzódnak – elmondjuk, mik ezek.

Gyerekként utáltuk az általunk túlságosan korainak vélt alvásidőt, később persze mi is ágyba parancsoljuk a gyerekeket 9-ig. Ez a szám azonban nem csak véletlenszerű választás – fontos oka van annak, hogy a gyerekek este 9 óra előtt ágyba kerüljenek.

A legnyilvánvalóbb ok persze, hogy a gyerekeknek szükségük van a megfelelő mennyiségű alvásra, ezt pedig a reggeli óvoda vagy iskola korai kezdete miatt csak az időben való lefekvéssel lehet behozni. A fejlődő szervezetnek simán kell az a 8-10 óra, ettől a gyerekek aktívabbak lesznek, és ügyesebben fókuszálnak, ami azt jelenti, hogy jobban is fejlődnek, jobban haladnak feladataikkal.

Ezért kell a gyerekeknek 9 előtt ágyban lenniük

A másik ok a növekedési hormonok termelődésében áll: ezeknek a hormonoknak a termelődése az alvás negyedik szakaszában indul be, általában 12 és hajnali 1 óra között. Ha a gyerek későn jut ágyba, ez eltolódhat, így alvás közben nem kap annyi növekedési hormont, így nem tud majd megfelelően fejlődni.

Végül pedig fontos, hogy a gyerekek napi rutinját megfelelő, szigorúan szabott keretek közt tartsuk – bármennyire is kérlelnek, ne engedjük nekik, hogy “kivételesen” fennmaradjanak a későn kezdődő filmre vagy még játszanak egy “utolsó” kör videójátékot. A megfelelően beállított napirend hosszútávon kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé teszi a fejlődésben lévő gyerekeket.

BrightSide

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top