Baba

7 dolog, amit tegyél meg a gyerekeidért mindennap

A sok teendő, történés, napi rutin között könnyű elveszni, úgy élni egymás mellett családként, hogy észre sem vesszük, ha nem nyilvánítjuk ki a szeretetünket elégszer a gyerekeink iránt. A feltétlen szeretet megvan, de a gyerekeknek szükségük van arra, hogy éreztessük velük minden nap: szeretjük őket. Ez a 7 dolog segíthet a szeretet kimutatásában.

1. Igyekezz kettesben időt tölteni mindegyik gyerekeddel

Az egyik legnehezebb, hiszen folyton rohanunk, dolog van, alig tudunk a gyerekekkel közösen együtt lenni, nemhogy külön-külön. Nem is arra kell itt gondolni, hogy minden áldott nap el kell őket vinnünk egyesével az állatkertbe, hanem csak apróságokban kettesben lenni velük. Lehet a legnagyobb gyerek az, aki segít este megkenni a kenyereket. A középső gyerekkel színezhetünk 10 percet kettesben, a legkisebb pedig boldog lesz, ha legózunk egy kicsit úgy, hogy csak vele vagyunk.

2. Tedd le a telefonodat a kedvükért

Könnyű belegabalyodni a telefonunkba, megnézni az e-maileket kétpercenként, Instagramot, Facebookot pörgetni, míg a gyerekeink fél órát elvannak saját magukban mellettünk. Ha ezt kiiktatjuk és őket választjuk a telefonunk helyett, nagy adag szeretetet adhatunk a gyerekeinknek abban az időben.

3. Lássák a családtagok közti szeretetet

Öleljétek meg egymást, lássák, hogy összetartoztok a pároddal, hívjátok fel a nagyit, és kérdezzétek meg, milyen volt a napja. Mindegy, milyen formában, de ha azt látják, ahogy a szüleik kimutatják mások iránt a szeretetüket, azzal ők is feltöltődnek és megtanulják, hogyan nyilvánítsák ki a saját érzelmeiket megfelelően.

7 dolog, amit tegyél meg a gyerekeidért minden nap

4. Figyelj intenzíven

A gyerekek sokszor úgy adják elő a mondanivalójukat, hogy annak se eleje, se közepe, se vége, mégis, ha eléggé figyelünk, akkor a lényeg, a kis világuk kihámozható belőle. Amikor megosztják velünk a saját gondolataikat, akkor figyeljünk rájuk oda, mert a teljes figyelem azt üzeni nekik, hogy fontosak, és számít, amit mondanak.

5. A szeretet sötét oldalát is mutasd meg nekik

Az élet nem csupa unikornis és szivárvány, van olyan, hogy valamire nemet kell mondanunk a gyerekeinknek, vagy akár még büntetést is kapnak. Ilyenkor nem szikrázik a levegő a pozitív érzelmektől, de fontos, hogy megismerjék a szeretetnek ezt az oldalát is. Nem feltétlenül kellemes, de rájönnek végül, hogy az ő érdekükben történt minden.

6. Nevess velük sokat

Hülyéskedj, ugrálj, táncolj, kuncogj velük, mert a leggyorsabban a nevetés és a jókedv terjed, mosolyok között nem lehet nem szeretni egymást.

7. Mondd nekik, hogy szereted őket

Gyakran hallom, ahogy azt válaszolják erre a szülők, hogy nem kell azt mondogatni, úgyis tudják a gyerekek, hogy szeretik őket. Pedig ezzel az egy kis “szeretlek” szóval nagy erőt és önbizalmat adhatunk a gyerekeinknek, benne van, mennyire örülünk nekik, hogy pont a mi gyerekeink, és mennyire fontosak számunkra. Ne fosszuk meg őket ettől.

Olvass többet a gyerekekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top