Baba

Az egyedülálló anyák titkai: 8 dolog, amiről jó lenne, ha tudnál

Egyedülállónak lenni kemény, de szép dolog. A szingli anyák komolyan veszik a dolgukat, nem néznek vissza, figyelnek a gyerekeikre. De vannak bizonyos tévhitek, félreértések, amelyektől égnek áll a hajuk. Egy anyuka leírta, milyen alapvető dolgokkal szeretné, ha tisztában lennének a körülötte élő emberek az egyedülálló szülőséggel kapcsolatban.

1. Nem hiányzik az exünk

Mindegy, hogy házasok voltunk, vagy csak egy röpke együttlét sikerült, mivel már nem vagyunk egy pár, baromira nem érdekel minket a volt partnerünk. És tegyük is hozzá, ők csak a felét adták a világ számunkra legfontosabb személyének – a gyerekünknek. Igen, vége van, nagyon vége, nem akarjuk visszacsinálni, nem akarjuk visszahívni, visszasírni egyetlen kósza éjszakára sem, vagyis új feleségek, szeretők, barátnők – vigyétek, a tiétek! Mi már TÉNYLEG nem kérünk belőle! Igen, azt szeretnénk, hogy gondoskodjon a gyerekéről, de mint férfira már nem tartunk rá semmiféle igényt.

Az egyedülálló anyák titkai: 8 dolog, amiről jó lenne, ha tudnál

2. Nem a műkörmösnél költjük el a gyerektartást

Ez a legundorítóbb klisé az egyedülálló anyasággal kapcsolatban. Keményen dolgozunk, szóval jobb, ha elhiszed, hogy az új cipőt, a friss manikűrt, a táskát a keményen megkeresett pénzünkből fizettük ki. Azért is idegesítő, amikor ezt feltételezik, mert egyáltalán nem egyszerű megszervezni az életet úgy, hogy ennyit dolgozhassunk, a gyereket mindig elvigyük a különórára, és még jó fejek is legyünk vele, de hidd el, meg tudjuk csinálni, és a csinosságunk nem az exünknek, hanem nekünk, magunknak köszönhető. A gyerektartás a gyerekre megy.

3. Az online randizásnál kevés rosszabb van

Sokkal szívesebben töltjük az időt a barátainkkal, valakivel, aki normális, kulturált, és jól elvan a gyerekekkel, mint elmebetegekkel eleve halálra ítélt randikon, olyanokkal, akik egy szódára sem hívnak meg végül, esetleg visszakérik a vacsora összegét, ha nem fekszünk le velük. Chatelni meg marhákkal, akik egyből a farkuk méretével jönnek, több mint kiábrándító. A legtöbb online randi sajnos csak arra jó, hogy másnap a kollégákat megnevettessük, egyébként meg szerintem valójában egyik nő sem érti, a férfiak szerint miért menő nyilvános wc-ben szelfizni.

Az egyedülálló anyák titkai: 8 dolog, amiről jó lenne, ha tudnál

4. Szeretünk egyedül lenni

Akár apa segít, akár más okból lehetséges, de imádjuk a saját magunkra fordított időt. Hogy miért? Mert az egyedülálló anyák 24 órában szolgálatban vannak, ennek köszönhetően pedig az éjszakai online sorozatokért élünk, a végigaludható vasárnapokért és gyakran azokért a tevékenységekért, amelyek nem tartalmaznak semmiféle emberi kommunikációt. Mert valahol fel kell töltődnünk, és a gyerekkel való állandó együttlét alatt ez egyszerűen lehetetlen.

5. Nagyon rendesen beszélünk a gyerekünknek az apjáról

A fiam tudja, hogy az apja elképesztően fut, és nagyon jól néz ki – ez kettő azokból a jó tulajdonságokból, amelyeket az apjától örökölt. Az egyedülálló anyák nem ostorozzák és feketítik a gyerek apját a háta mögött, főleg, mert az a férfi, bevonódva vagy hiányozva, de igenis segített összehozni egy csodás kis lényt. Szeretnénk, ha a gyerekünk ismerné minden jó tulajdonságát, és büszke lenne rá. Komolyan gondoljuk, hogy nem érzelmi sérülteket akarunk nevelni, hanem teljes értékű, boldog embereket.

Az egyedülálló anyák titkai: 8 dolog, amiről jó lenne, ha tudnál

6. Nem kérünk a megmentősdiből

Jó lenne tisztázni: nem szeretnénk, hogy egy férfi mentsen meg minket. Mert például én a fiammal, a kutyámmal, a karrieremmel meg a barátaimmal jól elvagyok. Nem zárok ki még egy szerelmet, de a legnagyobb már megvan: a fiam. És tényleg nem kérek a megmentősdiből. Sokkal inkább partner szeretnék lenni, akiben meglátják a társat vagy a lehetőséget. Akivel egyenlőnek lehet lenni, nem pedig kirángatni a szörnyű élethelyzetéből, ami nem is szörnyű. És ugye van itt még valami: minket – hosszútávra legalábbis – már csak gyerekkel együtt lehet választani. Olyan nincs, hogy csak én, de ő nem.

7. Néha szomorúak vagyunk

Igen, persze előfordul. Van, hogy hosszabb, van, hogy rövidebb idő felvidulni. Néha segít, ha kiguglizzuk Bradley Coopert, Zac Efront vagy Johnny Deppet, máskor legalább a Bridget Jones 1-et meg kell nézni vagy a Büszkeség és balítélet teljes BBC-sorozatát, és természetesen előfordul, hogy a barátainkat kell összetrombitálni, vagy felhívni a legjobbat, hogy jöjjön azonnal. Szentek és angyalok és törhetetlenek, na, azok aztán nagyon nem vagyunk. De azért az ellenkezője is fontos: nem szomorkodunk állandóan, csak ha éppen ránk szakad az ég.

Az egyedülálló anyák titkai: 8 dolog, amiről jó lenne, ha tudnál

8. Szükségünk van a segítségre

Vagyis, köszi, elfogadjuk az ajánlatot, hogy vigyázol a gyerekekre egy kicsit, hogy segítesz bevásárolni, vagy hozol egy kávét. Szívesen elvisszük a kicsit egy játszótéri randira, örülünk, ha gondolsz ránk, és igen, igen, igen, viszonozzuk a szívességet, és nagyon örülünk neki. Nem akarjuk egyedül csinálni, nem akarunk felvágni azzal, hogy egyedül is megy minden gond nélkül, mert néha nem, néha nehéz, és nem bírjuk el a vállunkon az egész világot.

Olvass többet az egyedülálló anyukákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top