Baba

10 jel, hogy a gyermeked készen áll a szobatisztaságra

A szobatisztaság kérdésében az időzítés kulcsfontosságú. Ha túl korán kezdünk bele a biliztetésbe, akkor visszavethetjük a folyamatot, ha túl későn, akkor meg kényelemből nem akarhat esetleg a gyermek megválni a pelenkájától.

A szobatisztaságot egyfajta misztikus köd veszi körül, egy olyan témakör ez a gyerek fejlődésében, amire nincs igazán hatásunk. Irányíthatatlan, és ezért ijesztő is kicsit. Mi lesz, ha nem lesz szobatiszta, mire kezdődik az ovi? Hogy lehet, hogy a szomszéd kisfiú már másfél évesen a vécébe pisil, a mi 2,5 éves gyerekünk meg még mindig vígan pelenkába csinálja a dolgát, kicsit sem zavarja, ha kakis a feneke?

10 jel, hogy a gyermeked készen áll a szobatisztaságra

Valóban így van, nem tudjuk a gyerekre kívülről ráerőltetni a szobatisztaságot, el kell fogadnunk, hogy meg kell hozzá érnie agyban. Ennek az érési folyamatnak vannak olyan jelei, amikre figyelhetünk, hogy időben elkapjuk a pillanatot, amikor már levehetjük róla a pelenkát.

  1. Határozottan érdeklődik a vécé, bili vagy a bugyik iránt.
  2. Nézni akarja ahogy vécézel.
  3. Száraz marad a pelenkája minimum 2 óráig.
  4. Kiszámítható időpontban kakil minden nap.
  5. Zavarja, ha pisis a pelenkája, és kér, hogy cseréld le tisztára.
  6. Alapvető utasításokat képes már követni.
  7. Érti már, hogy mi az a pisi és a kaki.
  8. Szavakkal vagy testbeszéddel (például mindig bebújik a fotel mögé kakilni) a tudtodra adja, ha pisilnie vagy kakilnia kell.
  9. Fel és le tudja venni a nadrágját.
  10. Rá tud ülni a bilire. És fel is tud állni onnan.

Olvass többet a szobatisztaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top