Baba

Ezért lógnak a friss anyukák nonstop a Facebookon

Egy tanulmány arra kereste a választ, mi állhat a friss anyukák folyamatos posztolásának hátterében.

Sarah Schoppe-Sullivan az ohiói egyetemen a humán tudományok és a pszichológia professzora, és pár évvel ezelőtt lett először figyelmes a jelenségre: sok anyuka szülés után saját maga helyett a kisbabáját teszi ki profilképnek a Facebookon. A professzor szerint ez egy erős kinyilatkoztatás, amivel a nők a saját identitásukat is gyökeresen megváltoztatják, mivel azt üzenik: “Ez vagyok most én.”

Ezért lógnak a friss anyukák non-stop a Facebook-on

 Schoppe-Sullivan érdeklődését felkeltette, mi állhat a friss anyukák Facebook-függőségének hátterében, és utánajárt a témának. Kutatást készített, amiben 127 anyuka vett részt. Az eredményekből nagyon úgy tűnik, hogy azok az édesanyák lógnak a legtöbbet a Facebookon, akik szoronganak az anyaság miatt.

 

Akik kényszeresen törekszenek tökéletes anyák lenni, állandó megerősítésre szorulnak, hogy jól csinálják. Hogy ezt megkapják, a közösségi oldalt használják fel. A tanulmány arra is rámutat, hogy akik nagy nyomást éreznek, hogy jó anyák legyenek, a kommentekre és a lájkokra is erőteljesebben reagálnak – akár pozitívan, akár negatívan.

Az igazán ijesztő az, hogy azok az anyukák, akik már a szülés után sok időt töltöttek képek és bejegyzések posztolásával, 9 hónappal később a depresszió jeleit mutatták: nem tudtak kijönni a levertségből, csökkent az étvágyuk és nyugtalanul aludtak.

Mivel a felmérés nem széles körűen reprezentatív, kár lenne általános következtetéseket levonni belőle. Ha mégis a tanulságot keressük, az talán az lehet, hogy ne mások véleményében keressük a visszaigazolást, hanem gyermekünk és saját boldogságunkban.

Forrás: Mashable

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top