Baba

Sok képet teszel a babádról Facebookra? Lehet, hogy depressziós vagy egy új kutatás szerint

Mindenkinek van legalább egy olyan anyuka ismerőse, aki folyton elárasztja a Facebookot a gyerekei fotóival. Sokan idegesítőnek találják, pedig egy új tanulmány szerint lehet, hogy azért posztol annyi képet, mert depressziós.

Anyaként nehezen álljuk meg, hogy ne mutogassuk a gyerekünkről készült fotókat, hiszen gyönyörűek, és tudatni szeretnénk mindenkivel, hogy milyen csodálatos kis teremtmények. Én például akkor rakom fel olykor a gyerekeim képeit Facebookra, ha valami különleges dolgot művelnek, mint amikor a másfél éves kislányom először fagyizik, vagy csak annyira cukin ül a nagy testvére ölében. Egyértelműen azért teszem, mert szeretném, ha mások is velem örülnének. A tanulmányban nem is ezt a fajta fotómegosztást írták le, mint kóros esetet, ami már depresszióra utalhat.

Sok képet teszel a babádról Facebookra? Lehet, hogy depressziós vagy egy új kutatás szerint

A Sex Roles magazinban megjelent tanulmány alapfelvetése az volt, hogy a friss anyukák körében a Facebook használata aláássa az önbizalmat, és akik gyakrabban használják, nagyobb nyomást éreznek magukon, elbizonytalanodnak az anyaságukban. Azok a nemrég szült anyukák, akik több fotót posztoltak a Facebookra a gyerekeikről, a kutatás szerint a depresszió tüneteit mutatták, míg azok az anyák, akik kevesebbet használták a Facebookot, mentálisan egészségesebbnek bizonyultak. A következtetések szerint azért van ez, mert a frissen szült anyukák még bizonytalanok a saját anyaságukban, és a pozitív megerősítés megszerzésének manapság a legegyszerűbb módja az, ha a Facebookon lájkokat gyűjtenek a gyerekük fotóival vagy a státuszuk gyakori frissítésével.

Azok az anyák, akik külső megerősítést várnak a saját anyaságukról, anyai identitásukról és tökéletes szülők akarnak lenni, gyakrabban használják a Facebookot, miközben depressziós tüneteket tapasztalnak magukon.

Ez sem fekete-fehér persze, biztos, hogy nem igaz minden friss anyukára, aki sok képet posztol a babájáról. Lehet, hogy sokszor tényleg csak az van mögötte, aminek látszik: szeretné világgá kürtölni, milyen szép a babája. De azért érdemes elgondolkodni a tanulmányon, és figyelni magunkat, az indítékainkat, amikor ki akarjuk rakni a huszadik képet is a gyerekeinkről Facebookra.

Olvass még többet a Facebook pszichés hatásairól:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top