Baba

10 dolog, amit tudnod kell a második gyermeked megszületése előtt

Lehet, hogy egy gyerek után úgy érzed, már mindent tudsz az anyaságról, de amikor a második gyermekeddel esel teherbe, sok meglepetés érhet. Röviden elmondjuk, mire számíthatsz.

1. Nincs tökéletes időzítés. Ahogy nincs tökéletes időzítés az első gyerek esetében, úgy nincs a másodiknál sem. Mindegy, hogy mikor érkezik a családodba ketteske, fenekestül felforgatja majd az életet.

2. Nem tudsz mindent irányítani. Ugyanúgy, mint az első gyermeked baba korában, a másodiknál is kulcsfontosságú, hogy ússz az árral, és ne akarj mindent egyszerre kézben tartani, mert abba belebolondulsz.

3. A második terhességed nem olyan lesz, mint az első. Amikor az elsővel voltál terhes, koncentrálhattál teljes mértékig a terhességedre. Most viszont már ott van egy gyermek, aki után szaladni kell, el kell látni, nincs mese, bírni kell az iramot.

4. Semmi sem készíti fel a nagyobbik gyerekedet a kistestvérre. Mindegy, mennyit olvasol neki az öcsikékről és hugicákról, mindegy, mennyit beszélgetsz vele róla, igazából úgy fogja magát érezni, amikor megszületik a testvére, mintha nyakon öntenék egy vödör jeges vízzel. Persze ettől még készítsd fel rá, csak ne várj el tőle túl nagy szeretetet az első időkben a tesó iránt.

10 dolog, amit tudnod kell a második gyermeked megszületése előtt

5. Nem úgy bánnak veled, mint az első alkalommal. Amikor az első gyerekedet vártad, akkor ünnepelt mindenki körülötted. A másodikkal? Már nem annyira. Nem akkora szenzáció.

6. Hamarabb látszik majd a terhesség. Hacsak nem vagy kőkemény hasizmú fitneszmodell, akkor ez van, az első terhességgel megnyúltak az izmok, a bőröd is hamarabb enged, úgyhogy már jóval korábban lehet nagyobb a hasad.

7. Néha elfoghat a pánik. Még akkor is, ha nagyon akartad a második gyermeked, néha felötlik benned, hogy alkalmas vagy-e két gyerek nevelésére, és mihez fogsz kezdeni, ha már megszületik a kistestvér. Természetes jelenség, hormonális is, és még ráadásul minden nap megoldhatatlan helyzetek elé állít a nagyobbik gyermeked, úgyhogy ne aggódj, más is így van ezzel.

8. Néha elfeledkezel a terhességedről. Köszönhetően a nagyobbik gyermekednek, aki minden figyelmedet és energiádat leköti.

9. Sokkal nyugodtabb leszel. Az első terhességed alatt egy nagy, két lábon járó aggódás voltál, de most már azért tudod, hogy nem kell minden apróságot kiguglizni. Már tisztában vagy vele, hogy mi zajlik benned.

10. Aggódsz, hogy tudsz-e szeretni két gyereket. Számtalanszor felvetődik benned a kérdés, hogy van-e annyi szeretet benned, ami elég mindkét gyermekednek. Amint megszületik a második, rögtön tudni fogod a választ: igen.

Olvass még többet a második gyerekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top