Baba

6 mondat, amit ne mondj a pénzről egy háztartásbeli anyának

Annak az anyának, aki azért van otthon, hogy a családot elkormányozza a hétköznapok tengerén hajótörés nélkül. Jellemző sok családban, hogy az ő munkája nem is munka, hiszen nem keres pénzt vele. Nagy tévedés!

Az alábbi mondatok ismerősek, mert már mindet hallottuk férfiak szájából, ha szerencsések vagyunk, akkor csak filmbeli helyzetekben voltunk fültanúi. Akkor mond ilyen szörnyűségeket egy férj, amikor egy anya nem visz kézzel foghatóan pénzkötegeket haza, hanem “csak” ellátja a családot, terelgeti a gyerekeket, és meleg ételt, tiszta otthont varázsol napról napra. Pedig ha anya nem tenné meg mindezt, az súlyos összegekbe kerülne a családnak.

1. “Én keresem a pénzt, úgyhogy én döntök.”

Egy házasságban pedig nincs helye ilyen alá-fölé rendelt viszonynak, pláne nem a pénz miatt. Egyenrangú félként kell a döntéseket meghozni, bevételtől függetlenül.

2. “Kérdezz meg engem, mielőtt vásárolsz valamit.”

A férj ebben az esetben gyerekként kezeli a feleségét, aki úgyis butaságokat vesz csak, ha ő nem tartja az ellenőrzése alatt. Nyilván nem akarja senki elherdálni a családi bevételt. Ennek a megelőzésére érdemes egy havi büdzsét készíteni, előre megbeszélni, milyen keretek között költhetnek a család tagjai.

6 mondat, amit ne mondj a pénzről egy háztartásbeli anyának

3. “Én keresem a pénzt, úgyhogy azt csinálok, amit akarok.”

Amikor neki el szabad térni a tervezett költségvetéstől, mert ő hozza haza a pénzt. Felelőtlen és gyerekes viselkedés, nyilván mindkét félnek be kell tartania a játékszabályokat, hogy működőképes legyen a kapcsolat.

4. “Adok neked egy összeget minden hónapban.”

Ebből két eset is előfordulhat (egyik rosszabb, mint a másik): amikor ad egy kis zsebpénzt, hogy azt magára költheti anya, vagy ad egy összeget, amiből oldja meg a család életét. Mindkettő megalázó és nevetséges.

5. “Mire kell neked x forint?”

A pénzköltés a mindennapok része. Ez a kérdés azt mutatja, hogy a férj egy kicsit sem bízik a feleségében. Ha folyton ezt a kérdést hallgatja a feleség, egy idő után gyerekszerepben érzi majd magát, ami nem tesz jót a kapcsolatnak.

6. “Nincs neked arra szükséged.”

Komoly párkapcsolati problémát szülhet az, ha a férj meg akarja határozni a feleségnek, hogy mit akarhat és mit nem. Hogy a vágyait és szükségleteit irányítani akarja. Ilyen nincs. Ha mégis van, akkor onnan menekülni kell.

Olvass még többet az otthon lévő anyákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top