Baba

Így növelheted a fogamzóképességed

Nem jön a baba azonnal, és azt gondolod, hogy nem ártana kicsit felturbózni a fogamzóképességed? Egy kis életmód-változtatással megnövelheted az esélyeid, hogy mihamarabb teherbe ess!

 

Van, aki akkor is teherbe esik, ha egyáltalán nem szeretné, míg másoknak nehezebben megy, és csak sokadik próbálkozásra jön össze a baba. A nők fogamzóképessége számos dologtól függ – és persze arról se feledkezzünk meg, hogy a babához az apának is jó formában kell lennie! –, és ezeket a tényezőket mi magunk is befolyásolhatjuk – legalábbis egy részét. Megmutatjuk, mivel segítheted elő, hogy minél biztosabban megfoganj.

Így növelheted a fogamzó képességed

Tarts normális testsúlyt

Az egyik gyakori befolyásoló tényező a nőknél, hogy a kívánatosnál nagyobb vagy kisebb a testsúlyuk. Ez mindkét esetben csökkenti a termékenységet, mert az anyagcserén keresztül hatással van a hormonrendszerre, ám ha a testsúly visszaáll a normális értékre, akkor gyakran annak azonnal látványos eredménye van! Azt, hogy megfelelő-e a testsúlyod, ne a mérlegre állva döntsd el magadról, hanem vegyél egy madzagot, ami éppen olyan magas, mint te, hajtsd félbe és tekerd a derekad köré: ha nem ér össze a két vége, akkor túlsúlyos vagy, ha átfedés van köztük, akkor híznod kell.

Szabadulj meg a káros szenvedélyektől

A magzatra és a fogantatásra nagyon rossz hatással vannak a különféle káros szenvedélyek. Az alkohol, a dohányzás, a drogok, sőt még a stresszel járó rendszertelen életmód vagy a munkamánia is ide sorolható. Ezektől nem könnyű megszabadulni, de ha gyermeket akarsz, akkor nem kerülheted el. Sőt már a teherbe esés előtt érdemes hónapokkal letenni például a cigit és a poharat, hogy legyen ideje a szervezetnek új energiával feltöltődni és kitisztulni. Természetesen ez a stresszes életvitelre is ugyanúgy érvényes.

Nem kell folyton gyógyszer

 

Vannak, aki minden csip-csup fejfájásra azonnal gyógyszert vesznek be. Ez is igazából egy rossz szokás, téves beidegződés, és általában azzal is jár, hogy minden más problémát pirulával igyekszenek megoldani a “gyógyszerhívők”. A gond az, hogy mind a vényköteles, mind a szabadon megvásárolható gyógyszerek csökkenthetik a fogamzás esélyét, ezért ha teheted, minél kevesebbet vegyél be belőlük. A bajokat inkább kúráld egészségesebb életvitellel, jó táplálkozással, sok pihenéssel és mozgással.

Így növelheted a fogamzó képességed

Egyél rendesen és szedjél vitaminokat!

A megfelelő táplálkozás létfontosságú a terhességre készülő szervezetnek: e nélkül nem kapja meg a magzat kihordásához szükséges extra vitaminokat és tápanyagokat. d A vitaminraktárak feltöltéséhez azonban még  megfelelő – vagyis napi ötszöri, változatos és mértékletes –, táplálkozás mellett r is szükség van kiegészítő vitaminkészítményekre már a  terhesség tervezésekor is.  Az időben elkezdett, fokozatosan átalakitott és kiegészített étrend segit megőrizni, elérni az ideális testtömeget, biztositani a szervezet optimális energia-, és tápanyag ellátottságát, hogy elkezdjen egy új életet nevelni magában.

Mozogj többet, de ne vidd túlzásba!

Nem lehet ezt sem általánosítani, de gyakran fordul elő, hogy az nehezíti a teherbe esést, ha túl sokat és túl intenzíven sportol valaki. Ennek persze az ellenkezője is igaz: az állandó mozgáshiány, a lustaság egy cseppet sem használ az anyagcserének és a hormontermelésnek. Az ideális az, ha jó kondiban tartod magad rendszeres mozgással, de ez ne a határaid feszegetéséről szóljon – rekordok döntögetése helyett a kellemes, jó érzést, az örömet keresd benne!

Még több cikk a babavárásról az NLCafén: 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top