Baba

Babát szeretnék 35 felett – így készítsd fel a tested a terhességre

Egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás időpontja, és ma már egyáltalán nem megy ritkaságszámba, ha egy nő csak 35 éves korára érzi magát minden szempontból késznek a szülésre. Ez nem akadály, de tudatosabb és komolyabb felkészülést igényel.

 

 

Ha harmincas éveidben jársz, és most határoztad el, hogy gyermeket szeretnél, sok szempontból előnyben vagy: ekkorra már érettebb az ember a gyermeknevelésre, általában biztosabb az anyagi háttere, megfontoltabb és türelmesebb is. Ugyanakkor a test már nem egy 20 éves nőé, és több gondoskodást és alaposabb felkészítést igényel ahhoz, hogy zavartalan legyen a babavárás és a szülés is.

Babát szeretnék 35 felett – így készítsd fel a tested a terhességre

1. Beszélj szakemberrel

Az első lépés, hogy keress egy megbízható, jó nőgyógyászt, aki választ tud adni felmerülő kérdéseidre, sőt még azokra is, amelyek eszedbe sem jutottak volna. Közösen állítsatok fel egy menetrendet, aminek az első lépése valószínűleg egy átfogó egészségügyi vizsgálat lesz.

2. Hozd rendbe az egészséged

 

Egy részletekbe menő vizsgálat során alaposan tárjátok fel az orvossal, hogy milyen állapotban van a szervezeted, és ennek tudatában – és természetesen az orvosod tanácsait betartva – kezdd el a felmerült problémákat kijavítani. Sok minden előjöhet ilyenkor: például jó, ha a fogaidat rendbe rakatod, a vércukor- és a koleszterinszinted vagy a magas vérnyomásod normális határértékek közé viszed. Természetesen az olyan átmeneti betegségeket is kezeltesd ki, mielőtt belevágsz a babaprojektbe, mint egy húgyúti fertőzés, influenza vagy bármi más, ami a szervezeted legyengítheti.

3. Egyél tudatosabban

 

Lehet, hogy eddig nem foglalt el központi szerepet az életedben az evés – vagy éppenséggel túlzottan is ott volt –, de ha úgy döntesz, gyermeket vállalsz, akkor oda kell figyelned már jóval teherbe esés előtt a táplálkozásra. A szervezetnek napi ötszöri mértékletes és változatos étkezésre van szüksége, hogy megőrizze erejét és egyensúlyát, és – főleg teherbe esés előtt! – fel kell töltenie a vitaminraktárait is. Ezért a gyümölcsben-zöldségben gazdag, vitamindús étrend rendkívül fontos, de ezek mellett még számos más olyan táplálék van, ami kiváló vitaminforrás: például a tengeri halak, tejtermékek, magvak. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a terhességhez szükséges vitaminkészletet nem tudja felvenni a szervezet kizárólag természetes forrásból, ezért hasznos, ha az étrended kiegészíted kifejezetten várandós kismamáknak készült vitaminkészítményekkel is.

 

Természetesen el kell hagyni az egészségromboló szokásokat – például a dohányzást, az alkoholfogyasztást –, mert ezek nagyon sok kárt tehetnek még akkor is, ha minden más orvosi előírást betartasz, és az étkezésed is optimális.

4. Hozd magad jó kondiba

Nemcsak vitaminokra, de jó erőnlétre is szükséged lesz az anyasághoz. Ezért törődj többet az állóképességeddel, ruganyosságoddal – magyarul szánj minden nap egy kis időt valamilyen testmozgásra. Napi 20 perc intenzív edzés éppen elegendő ehhez, legyen az futás, úszás, tenisz, kondizás, jóga vagy aerobik, vagy ezek keveréke. Túl nem kell hajtanod magad,  de akkor csinálod jól, ha egészségesen elfáradsz, jól leizzadsz közben, és az edzés végén jóleső érzés lesz úrrá rajtad. Ha bármid fáj az edzés miatt, akkor válts sportágat, csökkentsd az edzésmennyiséget, és mondd el az orvosodnak is a problémát.

7. Beszélj genetikussal

Hónapokkal a teherbe esés előtt érdemes elkezdeni a fenti felkészítő programot, aminek jó, ha részévé teszel egy kromoszómavizsgálatot is. Ezen kívül nem árt, ha elbeszélgetsz egy genetikussal a párod jelenlétében, és számba veszitek mindazt az előnyt és kockázatot, ami 35 felett a terhességgel jár.

 

8. Mozgósítsd a párod!

A várandósság nem egyszemélyes projekt: a párodnak épp úgy részt kell vennie benne fizikailag és lelkileg is, ahogy neked. Nem elég, ha csak te készíted fel magad fizikailag a terhességre, neki is időt kell arra szánni, hogy jó formába hozza magát.

Még több cikk a babavárásról az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top