Baba

Veszélyes babahintőporokat találtak – itt a lista!

21-féle hintőport és 19-féle babakrémet vizsgáltak a Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei. Hatféle termék esetén merült fel termékbiztonsági probléma.

A gyermekeknél, különösen a csecsemőknél és a kisgyermekeknél az egészségük megóvása és védelmének biztosítása a szülők feladata, ehhez pedig hozzátartozik a babák bőrének ápolása is. A szülők nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis rengeteg a termék a piacon, és nem tudják ellenőrizni, hogy a doboz valóban azt tartalmazza-e, ami rá van írva.

Ahhoz, hogy a piaci forgalomba kizárólag biztonságos babakozmetikumok kerülhessenek, a termékeknek meg kell felelniük a kozmetikai rendelet előírásainak. Ezt ellenőrizte a Fogyasztóvédelmi Hatóság termékbiztonsági és mikrobiológiai szempontból.

Az újszülöttek, a csecsemők és a kisbabák bőrének egyik leginkább problémás része a pelenkával fedett terület. A vizelet és a széklet megváltoztatják a bőr pH-értékét, és irritációt, bőrelváltozást, gyulladást okozhatnak. Éppen ezért a vizsgálat tárgyát a kereskedelemben kapható, leginkább a pelenkával fedett bőrterületet érintő termékek – mint a hintőporok és babakrémek – képezték. A mintavételezett 21-féle hintőpor és 19-féle babakrém esetén azt vizsgálták a szakemberek, hogy a termékekben lévő tartósítószereket feltüntették-e a címkén, azok mennyisége megfelel-e az előírásoknak. Ellenőrizték az is, hogy a tartósítószermentesnek vagy parabénmentesnek jelölt termékek valóban azok-e.

A vizsgált babakrémek mind megfeleltek az előírásnak. A 21 hintőporból viszont 3 parabénszármazékokat tartalmazott, ennek ellenére nem írták ki, hogy a pelenka alatti területen nem szabadna használni, pedig ezt kötelező lenne feltüntetni. Kétféle Dino és egy Talco hintőporral volt ilyen baj.  Kétféle Caola kamillás hintóporral is hasonló gondok adódtak, illetve két Cao Natur termékkel, a búzavirágos és körömvirágos hintőporukkal is. Egy esetben pedig azt állapították meg, hogy olyan tartósítószereket tartalmaz a termék, amelyek a címkén nem szerepelnek.

A vizsgált hintőporok teljes listája itt található.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top