Baba

Egy tesó, két tesó… sok tesó…?

Több olyan barátnőm van, aki egyke. Gyermekként nagyon sajnáltam őket, mert úgy gondoltam, hogy mindig magányosak. Mi ketten vagyunk nővéremmel, így fogalmam sincs, milyen lehet testvér nélkül felnőni. Akad viszont több olyan barátnőm is, aki nagycsaládban nőtt fel, kettőnél vagy annál is több testvérrel. Amikor párommal a családalapításon kezdtünk gondolkodni, biztos voltam benne, hogy nem csak egy gyermeket szeretnék majd.
Egy tesó, két tesó…sok tesó…?

Miért is jó, ha van testvér?

Elsősorban azért, mert a szülein kívül lesz még valaki, akire egész életében támaszkodhat, akire mindig számíthat.

Akinek van testvére, jól tudja, hogy nem ugyanolyan érzés elsőszülöttként világra jönni, mint másodikként vagy harmadikként a sorban.
A legnehezebb helyzetben talán a legidősebb gyermekek vannak. Meg kell tanulniuk osztozni a szereteten, gondját viselni a kisebbeknek, de egyúttal nagyobb toleranciát is várnak el tőlük. A kicsiknek ez az út sokkal könnyebben járható. Számukra már mi sem természetesebb annál, hogy van testvérük.

Egy család harmóniája nem a gyermekek számától függ. Azonban úgy érzem, teljesebb az életem így, hogy van testvérem, és gyermekeimre is jó hatással van, hogy hárman vannak. Hiszen van kitől tanulni, van kivel minden olyan titkot, örömöt, bánatot megosztani, amit velem nem közölnének, amibe engem nem avatnának be. Ezektől nyugszik a testvérek közötti, elszakíthatatlan kötelék igazán biztos alapokon.

3 gyermekkel nehezebb?

Érzelmi szempontból sokkal inkább az ellenkezője igaz, hiszen nemcsak a szülők, de testvéreik szeretetéből is meríthetnek a gyermekek. A szülőknek sem teher a három gyermek, hiszen a lurkók egymással is foglalkoznak, így a közös játék alatt anyának másra is jut egy kis ideje.

Anyagi oldalról nézve a kérdést,azt szokták mondani, ahol kettőre jut, ott jut háromra is. Szerencsés esetben így is van. Ahol egyneműek a gyermekek, ráadásul a korkülönbség sem nagy, ott sok minden “öröklődik” bátyról öccsre, nővérről húgra. Vannak persze olyan kiadások, amelyek valóban nagyobb gondot jelentenek, ha az embernek több gyermeke is van, hiszen a gombóc fagyit vagy a kosárba rakott sós kiflit is rögtön megszorozhatjuk hárommal…

Aztán ott van még a bölcsi… az ovi… a suli, és a velük járó tetemes költségek

Szerencsére ma már számtalan olyan kedvezmény, támogatási forma létezik, amelyekkel a kormány a többgyermekes családokat segíti. Mivel a mi gyermekeink még picik, így főként a GYED kedvező változásai valamint a családi adó- és járulékkedvezmény vesz le nem kevés terhet a vállunkról.

Ön tudja milyen támogatásokat vehet igénybe?

Például a GYED Extrát, amelynek köszönhetően megszűnnek a gyermekgondozási ellátások melletti munkavégzésre vonatkozó korlátozások. Így ha szeretne, már akkor visszamehet dolgozni, amikor a csöppség féléves lesz. A gyermekgondozási díj igénybevételére viszont továbbra is jogosult marad.

Sőt, a testvér vagy testvérek tervezésével sem kell éveket várnia önnek és párjának a testvér GYED-nek nevezett konstrukcióban.

Manapság a gyermekvállalás ideje világszerte kitolódik, a párok egyre idősebb korban szánják rá magukat a családalapításra. Ennek a tendenciának a mérséklésére vezették be Magyarországon a felsőoktatási hallgatók, pályakezdő diplomások számára nyújtott úgynevezett “diplomás” vagy “hallgatói” GYED-et.

A magasabb adó és járulék kedvezmény szintén elismeri és jutalmazza a magyar családok gyermekvállalási törekvéseit.

Egy tesó, két tesó…sok tesó…?

Egy gyermek után havi 10 000 forinttal, két gyermek esetén 12 500 – 12 500 forinttal, három vagy több gyermek után pedig gyermekenként akár havi 33 000 forinttal több maradhat egy családnál, ugyanis a befizetett személyi jövedelemadó és járulék mértéke ekkora összegekkel csökkenthető.

A gyermek vagy gyermekek nagykorúvá válásáig havi rendszerességgel számíthatnak a családok a családi pótlék összegére is, amely egy gyermek után 12 200 Ft, a kétgyermekesek esetében 13 300 Ft, három vagy több gyermeknél pedig havi 16 000 forintot tesz ki.

Babakötvény

Mindemellett az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a 2006 januárja óta bevezetett Start-számlák alapján értékesített Babakötvények száma már mintegy 93 ezret tesz ki a Magyar Államkincstár kezelésében.

És akkor még nem is beszéltem a családi otthonteremtési kedvezményről, azaz a csokról, amely akkor jön a legjobban, ha a családi fészek már szűkösnek bizonyul és a família költözni kényszerül. Amennyiben az előírt követelményeknek megfelelünk, akkor használt lakás vásárlása esetén egy gyermek után 600 ezer, 2 gyermek után 1 millió 430 ezer, 3 gyermek után 2 millió 200 ezer, 4 vagy több gyermek esetében viszont 2 millió 750 ezer forint állami segítséget kapunk a következő családi kuckó kiválasztásához.

A fenti összegeknél is nagyobb a támogatás mértéke, ha például úgy döntünk, hogy saját ízlésünk szerint kívánjuk felépíteni álmaink otthonát. Ilyen esetben egy gyermek után szintén 600 ezer forint jár, két gyermek után viszont már a használt lakás vásárlására fordítható összeg közel duplája, 2 millió 600 ezer forint, míg három vagy több gyermek esetén pontosan 10 millió forinttal egészíti ki az állam az új lakóingatlanra félretett pénzünket.

Mindezzel együtt a gyermekvállalás természetesen elsősorban nem anyagi kérdés. A fenti intézkedések ugyanakkor jelentős segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a gyermekneveléssel járó szükséges és nélkülözhetetlen kiadásokra fordítandó összegek hiánya ne álljon útjában egyetlen egy újabb kistestvér megszületésének sem.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top