Baba

Túl későn vizsgálják a terhességi cukorbetegséget?

A terhesség hatodik hónapjára már túl nagy lehet a magzat, ha terhességi cukorbetegség vagy elhízottság áll fenn az anyánál.

A túl nagy magzat pedig nem csupán a szüléskor jelenthet problémát, de a későbbi életében is nagyobb a kockázata az elhízásra és a cukorbetegségre.

A Cambridge-i Egyetem kutatói több mint 4000 először terhes nőt vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a túlsúlyos kismamáknál a 28. terhességi hétre 63 százalékkal nagyobb valószínűséggel volt már túl nagy méretű a magzat, mint a normális testalkatúaknál. A cukorbeteg anyáknál kétszer gyakoribb volt a nagy magzat, az elhízott és cukorbeteg anyák pedig ötször nagyobb valószínűséggel hordtak a normálisnál nagyobb méretű magzatot, mint a normális testalkatú, nem cukorbeteg társaik.

A túl nagy magzat nem csak az anyának rossz
A túl nagy magzat nem csak az anyának rossz

A vizsgált anyák 4 százalékánál diagnosztizáltak terhességi cukorbetegséget, de szakértők szerint a terhességek 18 százalékát érintheti ez a probléma.

A terhességi cukorbetegséget a várandósság 24–28. hetében szokták vizsgálni, de a kutatók szerint ez túl későn van, lehetőleg már a 24. hét előtt el kellene végezni a tesztet. Az azonnali életmódváltás, az egészséges étkezés és a mérsékelt testmozgás ugyanis nagyon jó hatással lenne a várandós nő és a magzat egészségre is, és kisebb valószínűséggel kellene az egészségesnél nagyobb méretű magzatot kihordaniuk az anyáknak.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top