Baba

Egy háztartásbeli anya véleményére felzúdultak az internet dolgozó anyái

Ryshell Castleberry osztotta meg Facebook-oldalán a gondolatait arról, hogy milyen az otthon lévő anyukák élete, úgy fogalmazva, hogy nekik van a legnehezebb munkájuk a világon. Kapott erre hideget és meleget a nyakába.

Az anya posztja úgy kezdődik, hogy egy elképzelt beszélgetést ír le egy férj és a pszichológusa között. A férj bankban dolgozik, míg a felesége: Nem dolgozik, háztartásbeli.”

A pszichológus feltesz pár kérdést, amire a férj így válaszol:

Pszichológus: Ki készíti el a reggelit a családnak?
Férj: A feleségem, mert nem dolgozik.
P: Hánykor kel fel a felesége reggelente?
F: Korán kell felkelnie, mert ő irányítja a család reggeleit. Elkészíti a gyerekek tízóraiját, felöltözteti őket, ad nekik reggelit, ellenőrzi, hogy megfésülködtek, fogat mostak, bepakoltak a táskájukba. A babával együtt kel fel, hogy megszoptassa és átpelenkázza.
P: Hogyan mennek iskolába a gyerekek?
F: A feleségem viszi el őket, mivel neki nem kell munkába mennie.

És így tovább.

A pszichológus megkérdezi, hogy mit csinál a férj, amikor hazaér a munkából: “Természetesen pihenek, elfáradok az egész napi munka után.” Közben pedig elmondja, hogy anya készít vacsorát, rendet rak, segít a gyerekeknek a házi feladatban, és lefekteti őket aludni. Hozzáteszi még: “Amikor már mindenki ágyban van, a feleségem gyakran felkel éjjel, hogy megszoptassa és átpelenkázza a babánkat. Mert neki nem kell másnap reggel felkelni és munkába menni.”

Egy háztartásbeli anya véleményére felzúdult az internet

Castleberry így világított rá a lényegre: “Ez rengeteg anya napi rutinja világszerte, reggel kezdődik és éjszaka ér véget. Erre mondják azt, hogy nem dolgozik?… Az ő áldozatuk felbecsülhetetlen. Azoknak küldöm ezt az üzenetet, akik annak élnek, hogy gondoskodjanak a családjukról.”

Szép gondolatok, csak épp a dolgozó anyukák kicsit felháborodtak a szavain. Ahogy fogalmaztak: Dolgozom, és mindezt, amit leírtál, megcsinálom mellette. Ugyanez a napi rutinja egy dolgozó anyának is, csak nekünk napi 8 órával kevesebb áll rendelkezésre, hogy mindent megcsináljunk.”

Megértem a dolgozó anyukákat, hogy magukra vették Castleberry posztját, de szerintem nem az volt a célja, hogy lekicsinyelje őket. Legalábbis dolgozó anyaként nem érzem a véleményében azt, hogy kevesebbre tartaná a dolgozó anyákat, inkább csak arról szól, hogy egy anya, úgy általában, milyen sok láthatatlan munkát végez egy nap, amiért semmilyen pozitív visszajelzést nem kap. Sőt csak azt kapja érte, hogy azt mondják, nem dolgozik, nem munka az, ami pedig olykor halálosan fárasztó meló. Nem otthon lévő anya kontra dolgozó anya háború ez, helyette inkább értsük jól az üzenetet, és értékeljük azt a munkát, amit anyaként mindenki végez a saját családjában.

Olvass még többet az otthon lévő anyukákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top