Baba

Erre ügyelj a hozzátáplálás kezdetekor – tippek és tanácsok az áttérés megkönnyítésére

A hivatalos ajánlások szerint egy babának féléves koráig csupán egyetlen táplálékra van szüksége: az anyatejre. Sokan gondolják úgy, hogy ennél jóval tovább, akár kétéves koráig is szophat egy gyermek, ám bármeddig is húzódik is ez az időszak, előbb-utóbb el kell kezdeni az ismerkedést a szilárd táplálékokkal is. Ezt az átállást nevezik hozzátáplálásnak, ami sok édesanyának okoz komoly fejtörést, és bizony nem árt körültekintően belevágni. Lássuk, hogyan kezdjük el!

A hozzátáplálás kezdetét legkorábban is 4 hónapos korra teszik a szakértők – például a tápszeres babák esetében –, de a legtöbben ma már azt vallják, hogy nem jó ilyen korán elkezdeni a dolgot, mert a szilárd táplálék emésztésével egy sor igen értékes anyag nem tud kellően felszívódni a baba szervezetében az anyatejből. Ideális esetben leghamarabb félévesen próbálkozzunk meg az első szilárd ételekkel, és még ezután újabb fél évig, vagyis tizenkét hónapos korig hagyjuk meg fokozatosan csökkenő mennyiségben az étrendben az anyatejet is. Valójában azonban egy biztos szabály van csak: figyeljük a babát, és az ő igényei szerint kezdjünk bele a hozzátáplálásba.

Erre ügyelj a hozzátáplálás kezdetekor - tippek és tanácsok az áttérés megkönnyítésére

Figyeld a jeleket

Féléves kor körül a legtöbb kisgyerek elkezd különféle jeleket mutatni, amik arra utalnak, hogy az anyatej mellett már szívesen megkóstolna egyéb ételeket is. Mindenképpen várjuk ki, amíg ezek a jelek feltűnnek, mert ha hamarabb vágnánk bele a hozzátáplálásba, az sok szempontból ártana a gyermek egészségének és az étkezési szokásai alakulásának – például nagyobb eséllyel lesz rossz evő, válogatós és finnyás a gyermek, de kialakulhat ételallergia vagy a hízásra való hajlam is, ráadásul a szervezete nem jut kellő mennyiségben hozzá egy sor fontos ásványi anyaghoz és vitaminhoz, ami az anyatejben megtalálható. A baba jó eséllyel készen áll már a hozzátáplálás megkezdésére, ha

– ha megszűnik a nyelv-kilökőreflexe;

– növekszik a szopásigényének a gyakorisága az addigihoz képest, vagy ha tartósan stagnál vagy csökken a súlya;

– stabilan ül és megtartja a fejét;

– képes a kezeit, szemeit és száját összehangolni, önállóan ránézni az ételekre, felcsipegetni és a szájába rakni őket;

– le tudja nyelni az ételeket (ha nem áll készen még, akkor visszalökik a nyelvükkel az ételt);

– ha a fejét gyakran fordítja az étel irányába, ami mi eszünk, és kinyújtja felé a kezét.

Így esznek a babák

4–7 hónapos korban jelennek meg először a babánál azok a képességek, amelyek lehetővé teszik, hogy szilárd táplálékot is ehessen az anyatej mellett. Ilyenkor kezd el csámcsogni, rágni, és erőteljesebben kezd szopni is, és az öklendező reflex elmozdul a nyelv középső harmadától a hátsó harmadáig. Ekkor már képes elfogyasztani pépes ételeket, vagyis szóba jöhetnek az első szilárd ételek: a gyümölcs- és zöldségpürék, valamint a gluténtartalmú gabonafélék.

7–12 hónapos kor között már “szakszerűen” kezd el rágni és harapni, és képes lesz a kanálról önállóan is lehúzni az ételt. Ezek a mozgások egyre finomodnak, és fokozatosan önállóbbá válik a kicsi az evésben – ilyenkor már a pépeken túl darabolt ételekkel is megpróbálkozhatunk.

Egyéves kor után a legtöbb gyermeknél már teljesen kialakult a körmozgásos rágás, és az állkapcsa is megerősödik annyira, hogy ugyan azokat az ételeket ehesse, mint a család többi tagja.

Erre ügyelj a hozzátáplálás kezdetekor - tippek és tanácsok az áttérés megkönnyítésére

Az első falatok

Ha a baba készen áll a hozzátáplálásra, lassan, fokozatosan kezdjük megismertetni vele a különféle ételeket. Ezek bevezetési sorrendjéről hozzátáplálási táblázatokból érdemes tájékozódni, azonban bármivel is kezdjük a hozzátáplálást, mindig ügyeljünk arra, hogy először csak egy dolgot tegyünk kicsi elé, abból is csak kis mennyiséget: egy kanálnyit vagy egy darabot. Később növelhetjük az adagot és tehetünk mellé egy kis csészét egyharmadáig vízzel vagy gyümölcslével töltve. Olyan ételeket, amit már bevezettünk, nyugodtan össze lehet párosítani. Ha ezeket a párosításokat elutasítja, érdemes őket összekeverni és pépesíteni – ez legtöbbször eloszlatja a baba gyanakvását. A “mixelés” akkor is hatásos, ha már bevezetett ételek mellé újakat vonnánk be az etetésbe, de azokat a kicsi nem fogadja el: a megszokott ízekhez vegyítve már a legtöbb gyermek hajlandó megenni ezeket is.

Bármilyen ütemben is halad a hozzátáplálás, néhány szabályt mindenképpen be kell tartani közben:

  • Soha ne hagyd magára a kicsit, amíg eszik, mert bármikor félrenyelheti a táplálékot. Rágcsálnivalókat is csak akkor adj a kezébe, ha folyamatosan mellette vagy!
  • Ne cukrozd és sózd az ételeket, és a fűszerezést is mellőzd a hozzátáplálás ideje alatt. Ezek a dolgok árthatnak a baba ízlésének, és olyan étkezési szokásokhoz alakulnak ki nála, amik felnőtt korára betegséghez vezethetnek.
  • Egyéves kor alatt az allergizálódás veszélye miatt mézet, gyógyteákat (pollentartalmuk miatt) és olajos magvakat ne adj a kicsinek.
  • Tartsd meg a fokozatosság elvét és kövesd a hozzátáplálási táblázatot, de mindenekelőtt figyeld a gyermek igényeit!

Még több babaetetés az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top