Baba

Ne kend a baba bőrét olívaolajjal!

Az olívaolaj szuper dolog, de az sem jó mindenre.

A Manchesteri Egyetem kutatói vizsgálatuk során azt találták, hogy a napraforgó- és az egyébként roppant egészségesnek tartott olívaolaj káros a baba bőrének, mert tönkreteszi annak védőrétegét, ami pedig a kiszáradás, illetve a kórokozók és allergének ellen védi a kicsit.

A vizsgálat során 28 napon át ápolták a babák bőrét olívaolajjal vagy napraforgóolajjal, vagy semmivel sem kenték őket. Amikor a vizsgálat végén tüzetesen megvizsgálták a babák bőrét, azt találták, hogy az olajjal kent csoportokban rosszabb állapotban volt a bőr lipidrétege, mint a semmivel sem kenegetett csoportban. “Ha a bőrsejtek a téglák, a lipidréteg jelenti a téglákat összefogó habarcsot – magyarázta a kísérlet vezetője. – Ha ez a habarcsréteg töredezni kezd vagy elvékonyodik, az végül az egész fal meggyengüléséhez vezet.”

Egy egészséges baba bőrét igazából nem kellene kenni semmivel
Egy egészséges baba bőrét igazából nem kellene kenni semmivel

Annak ellenére, hogy a babák bőrének ápolására az utóbbi években talán nagyobb gondot fordítunk, mint valaha, az ekcémás esetek száma drámai mértékben megnőtt az elmúlt évtizedek alatt: míg az 1940-es években a 2–15 éves gyerekek 5 százalékát érintette, ez az arány ma 30 százalék.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top