Baba

Zika-vírustól halt meg egy magzat Brazíliában

A Zika-vírus okozhatta a még meg nem született magzat halálát Rio de Janeiróban. A járvány kitörése óta ez az első ilyen eset.

A 34 éves anya terhessége a hatodik hónapig normál körülmények között zajlott. A kismamát ekkor fertőzte meg a Zika-vírus, majd az egyik vizsgálat során az is kiderült, magzata az anyaméhben tíz nappal korábban meghalt. Az esetet jelenleg a Fiocruz Intézet szakemberei vizsgálják, arra kíváncsiak, vajon szerepet játszott-e a magzat halálában a vírus.

Az elmúlt héten szlovén kutatók tártak fel tudományos bizonyítékot a Zika és a mikrokefália, azaz a kóros kisfejűség között fennálló kapcsolatra. A tudósok egy abortált magzat rendellenesen kicsi agyában azonosították a vírust. Brazil kutatók is bejelentették, bizonyítékul szolgáló vizsgálatokat végeztek. A szakemberek a vírust a születésük után nem sokkal elhunyt csecsemők gyulladt agyszövetében mutatták ki, ám az még nem világos, hogyan működik a kórokozó.

Zika-vírustól halt meg egy magzat Brazíliában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb ismerete szerint a magzatoknál kisebb eséllyel alakul ki a kóros kisfejűség, ha az anya csak a terhesség hatodik hónapja után fertőződik meg a vírussal. Brazília és az Egyesült Államok nyolcszáz nő és gyermeke vizsgálatával akarja előmozdítani a kutatást. A Paraná államban dolgozó kutatócsapatban az amerikai járványügyi hivatal 17 szakértője és a brazil egészségügyi minisztérium 9 tudósa vesz részt, munkájuk a tervek szerint ötven napig tart, eredményeiket áprilisban közlik.

A WHO nemzetközi akciótervvel fékezné a járványt, amely eddig negyven országban ütötte fel a fejét, a legsúlyosabban Brazíliában. A szervezet szerdai genfi közlése szerint a fertőzöttek számára jobb orvosi ellátást kell biztosítani, és minél előbb ki kell fejleszteni az oltóanyagot. A költségek 50 millió euróra, közel 15,5 milliárd forintra rúgnak.

A globális egészségügyi vészhelyzetet hirdető szervezet szerint a járvány a jövőben világszerte elterjedhet, mivel egyre bővül a vírust hordozó szúnyogok élettere a klímaváltozás, a városok gyors növekedése és a globalizáció miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top