Baba

Európa első gyermek neuropathia centruma nyílt meg Miskolcon

A neuropathia, azaz idegkárosodás elsősorban a cukorbetegség szövődményeként kialakuló tünetegyüttes, korai felismerése életet menthet.

A neuropátiás elváltozások érintik a szív- és keringési rendszert, az érzékelési képességeket – az országban végzett lábamputációk 85%-áért a neuropathia a felelős, noha korai diagnózissal és kezeléssel az esetek jó része megelőzhető lenne. A gyermekkori cukorbetegség kimenetelét a később kialakuló szövődmények határozzák meg, de ezek első jelei már a cukorbetegség felfedezése után néhány évvel kimutathatók megfelelő szűréssel. Ez azért fontos, mert egyrészt helyes kezelés is csak a megfelelő diagnózis után lehetséges, másrészt már korán kezelhetők a lappangó szövődmények.

A diagnózisban és a kezelésben nyújt óriási segítséget a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Járó- és Fekvőbeteg-ellátó Központjában a kontinensen elsőként megnyitott Országos Gyermek Neuropathia Centrum, ahová az egész országból várják a kis betegeket. Ugyanitt felnőtt betegekkel foglalkozó rendelő is nyílt az egész országot lefedő hálózat részeként, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Neuropathia Centrum.

Szűrővizsgálat az újonnan átadott centrumban
Szűrővizsgálat az újonnan átadott centrumban (Kaszás Tamás/MTI)

“Nagyon fontos számunkra, hogy a fővároson kívül is minél több helyen elérhetővé tegyük a szakszerű diagnózist és kezelést. Eddig Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden, Győrött, Debrecenben és Pécsett hoztunk létre neuropathia centrumokat az egyetemi klinikákkal és kórházakkal együttműködve. Ezt a sort bővíti az egyesített miskolci központ” – mondta el dr. Kádár Éva, a hálózat kiépítését támogató Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top