Baba

Ilyen betegségek érhetik az 5-7 hónapos babákat

Milyen betegségek támadhatják meg az 5-7 hónap körüli babákat? Melyek a leggyakoribb tünetek? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Az anyatejes kisbabák a nagyjából 6. hónaptól kezdődő hozzátáplálásig viszonylag ritkán betegszenek meg, hiszen az anyatejben lévő ellenanyagok védelmet nyújtanak a kórokozók ellen. A szilárd ételek bevezetésével és a szoptatások számának csökkenésével, majd annak folyamatos elhagyásával – elsősorban az őszi és téli hónapokban – a kicsiknél egyre gyakrabban tapasztalhatók a nátha vagy a megfázás tünetei.

Milyen betegségek érhetik az 5-7 hónapos babákat?

A leggyakrabban előforduló betegségek ebben a korban a légutakat támadják meg. Amikor a szülő vagy a nagyobb testvér fekszik otthon betegen, a kicsik is könnyebben fertőződhetnek meg. A láz, a torokfájdalom, a köhögés, az eldugult orr, a fülfájás a téli hónapokban bizony gyakori bababetegség lehet.

Elsősorban fertőzés okozhatja az egyik leggyakoribb szembetegséget, amely ugyanakkor  meglehetősen kellemetlen. A kötőhártya-gyulladás már a kisebb babák napjait is megkeserítheti. Megjelenhetnek a babák bőrén szokatlan kiütések, és a hányással, hasmenéssel járó betegségek, ha ritkán ugyan, de szintén előfordulhatnak az 5-7 hónapos babáknál.

Ha nem is számít betegségnek, mégis igencsak megviselheti a babákat a fogzással járó kellemetlen viszketés és fájdalom, amely 5-7 hónapos korban bizony már elkezdődhet.

Ilyen betegségek érhetik az 5-7 hónapos babákat

Mit tegyél az 5-7 hónapos kisbabád betegsége esetén?

Amikor a néhány hónapos baba a megszokotthoz képest váratlanul síróssá, nyűgössé válik, láthatóan szenved, nem érzi jól magát, nincs étvágya, kedvetlen vagy szokatlanul aluszékony lesz, mindenképpen gondolni kell arra, hogy nincs jól, szervezetét betegség támadhatta meg.

Első lépésként érdemes leellenőrizni, hogy a baba lázas-e. Ha igen, segíthet a hűtőfürdőzés, esetleg a lázcsillapító kúp vagy szirup, de mindenképpen célszerű kihívni hozzá a gyermekorvost vagy felkeresni a gyermekrendelőt. A háziorvos elmondja a további teendőket.

Gyakori, hogy a kicsi ugyan nem érzi jól magát, külsőre mégsem mutatja a betegség jeleit. Könnyen lehet, ugyanúgy játszik, mint egészségesen, talán még mosolyog is, és legfeljebb az étvágytalansága utal arra, hogy nincs jól. Az is előfordulhat, hogy ételt nem, de az átlagosnál jóval több folyadékot kér, és ennek az ellenkezője is igaz lehet, a csecsemő alig iszik. Ezek mind olyan betegségtünetek lehetnek, amelyekről a gyermekorvost érdemes mielőbb tájékoztatni.

Olvass még beteg babákról az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top