Baba

Veszélyben a magyar spermadonorközpontok működése

Legalább egy évet kell várni a spermadonorra annak a nőnek, aki mesterséges úton szeretne teherbe esni. Egyre nagyobb veszélyben van ugyanis a magyarországi spermadonorközpontok működése.

Problémát jelent önmagában már az is, hogy hazánkban kevés az olyan termékeny férfi, aki akar és tud is megfelelő mintát adni a donorközpontoknak. Aki mégis vállalkozik rá, pénzt alig kap érte, ráadásul meglehetősen szigorú szabályozással találja magát szembe.

2015 nyaráig külföldről hoztak Magyarországra donorspermát, azóta viszont betiltották ezt a lehetőséget. Ami talán még ennél is nagyobb gond, hogy az embriók vizsgálatát sem engedélyezik, pedig komoly betegségeket szűrtek ki a tesztekkel.

Veszélyben a magyar spermadonor központok működése

A jelenlegi állapotok szerint az egyedülálló és babára vágyó nők biztosan nem szülhetnek az elkövetkező egy évben, hiszen legalább ennyi időt kell várniuk a lehetséges spermadonorra, és a lombikprogramba sem kerülhetnek be állítja a Meddőségi Klinika orvosigazgatója. Dr. Vereczkei Attila szerint azért, mert a mesterséges megtermékenyítéshez nincs megfelelő magyar sperma, annak külföldi behozatalát megtiltották, a spermadonor programok megálltak Magyarországon. A bevezetett szabályozásokkal nemcsak az egyedülálló és babára vágyó nőket hozták kellemetlen helyzetbe, hanem azokat a meddő párokat is, ahol a férfi a nemzőképtelen.

A főigazgató nem érti a külföldi behozatalra vonatkozó tiltást, hiszen korábban a skandináv országokból hozták hazánkba a donorspermát, ahol a magas követelményeknek köszönhetően megbízhatóan kivizsgált mintákat használhattak.

Augusztusban az embriók beültetés előtti vizsgálatot is megtiltották arra hivatkozással, hogy az kutatásnak minősül. Erre a világon sehol másutt nincs példa hangzott el az RTL KLUB Fókusz című műsorában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top