Baba

8 napos sziámi ikreket választottak szét

Ez a valaha volt legfiatalabb sziámi ikerpár, akiken szétválasztó műtétet hajtottak végre, Bernben.

Normális esetben legalább a sziámi ikrek néhány hónapos koráig várni szoktak a szétválasztással, de itt nem volt vesztegetni való idő. A 2015 decemberében, a normálisnál nyolc héttel hamarabb született Lydia és Maya a májuknál és a mellkasuknál voltak összenőve. Az eredetileg jóval későbbre tervezett műtétre a svájci orvosok azért kerítettek sort a babák nyolcnapos korában, mert mindkettő súlyos, életveszélyes állapotba került: míg egyikük testében túl sok volt a vér, és ettől nagyon magas volt a vérnyomása, a másiknak nem jutott elég.

Egy százalék esélyük volt
Egy százalék esélyük volt

Bíztak az egy százalékukban

A műtét előtt az orvosok nem voltak túl derűlátók: alig 1%-osnak látták az esélyt a sikerre, bár mindkét kislánynak megvoltak a létfontosságú szervei. A 13 fős team öt órán keresztül operálta a két kislányt, akik ketten együtt is alig nyomtak többet két kilónál. A nem várt sikerrel végződött műtét azonban nem az utolsó a lányok életében: további műtétekkel fogják helyreállítani náluk a hasfalat.

A nevető harmadik

A két kislánynak van egy harmadik ikertestvére is, aki szerencséjére nem nőtt hozzá az anyaméhben egyik testvéréhez sem. A szétválasztott ikrek még kórházban vannak, és bár még mindig nagyon picik, az állapotuk stabil, már kapnak anyatejet, és híztak is valamennyit.

 Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top