Baba

Hogyan szeress bele a testedbe szülés után?

A striáktól kezdve a megereszkedett melleken át a kinyúlt bőrig… van mit elfogadni magunkon szülés után, az egyszer biztos. De van remény, pár trükk segíthet elfogadni az új testünket.

Eleve ott kezdődik, hogy 9 hónapig ez a test arra szolgált, hogy egy egészséges kisbaba fejlődjön ki benne. Lélekben te is arra készültél végig, hogy szülni fogsz, hogyan, hol, mikor, és ugye rendben lesz minden. Aztán hirtelen megtörtént, a babád megszületett, és tudtad, hogy az egész életed ezennel ünnepélyesen megváltozott. Felkészültél rá már jó előre, hogy a baba mi mindent alakít át az életedben, de arra nem lehet előre készülni, ami a tükörben fogad pár nappal szülés után.

Hogyan szeress bele a testedbe szülés után?

Fotó: Jade Bell

Az önbizalom a béka feneke alá esik, alig ismersz magadra, nem érted hirtelen, hova lett a régi tested. Ja, de, már érted: szültél egy gyermeket.

Nem kell annyira megijedni, ha tükörrel találkozol, teljesen normális, amit látsz, és legfőképp tudnod kell: nem vagy egyedül. Ugyanabban a pillanatban rengeteg más anyuka is a tükörben bámulja magát épp értetlenül és elkeseredetten, siratva a régi feszes idomokat.

Lehet, hogy nálad persze nem ennyire veszélyes a helyzet, és pár hét alatt visszanyerted az eredeti alakodat, de ha te is az anyukák többségéhez tartozol, akkor hagyott a terhesség pár örök nyomot a testeden. Ott vannak például azok a fránya csíkok, amelyek az első időkben még ráadásul pirosak is, és úgy néz ki tőlük a hasad, mintha lángokban állna. Vagy vegyük a melleket, amelyek jelentősen megnőttek, majd a későbbiekben sajnos visszatérnek a régi méretükre, csak kissé, hogyismondjam, löttyedtebben. Esetleg úgy, mintha egy-egy felfújásra váró strandlabda lenne a helyükön. És el ne feledkezzünk a megnyúlt bőrről a hason, a hirtelen hangulatváltozásokról és a csomókban hulló hajról. Mindez a nyakadba zúdul a szülés utáni első időszakban, csak győzd kapkodni a fejed.

Csodásan hangzik, igaz? Ahogy apám mondaná: innen szép a győzelem.

Azért van jó hírem is: a legtöbbször az új test fölött érzett kétségbeesés és önbizalomvesztés csak hormonális, amint elcsitulnak a szülés után ingadozó hormonok, az anyukák is észhez térnek és már nem sírnak (annyit) a tükör előtt, mint az első hetekben, hónapokban. Mégis, meg kell szokni, meg kell barátkozni és bele kell szeretni az új testbe, amit kaptál szülés után, mert ha nem teszed, akkor gyötrődés lesz minden napod, amíg az önelfogadással küzdesz. Egy kis segítséget nyújthat ebben a szülés utáni testkép-folyamatban dr. Jennifer Wider, a The New Mom’s Survival Guide című könyv írója, aki pár tanácsot megosztott blogján.

Hogyan szeress bele a testedbe szülés után?

Fotó: Jade Bell

Adj időt magadnak

Ezt már nyilván hallottad máshol is, de nem lehet elégszer elismételni: 9 hónapig tartott, míg feljött pár kiló a terhesség alatt – természetes módon –, nem várhatod el, hogy egy éjszaka alatt eltűnjön az összes. A nők túl kemények saját magukkal szemben, mindig összemérik magukat másokkal és egyfajta irreális testképnek igyekeznek megfelelni. Igaz ez szülés előtt és szülés után is. Légy türelmes. Egyszerűen ignoráld azokat az ismerősöket, akik valamilyen csoda folytán már szülés után két nappal belefértek a régi ruháikba. És persze nehogy elhidd, amit a médiában látsz a celebekről, akik a kitolás után öt perccel tökéletes testtel, bikiniben fotózkodnak. Meg úgy általában: tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy nem hasonlítod magad másokhoz, sokkal nagyobb lesz a lelki békéd.

Legyél hálás a gyerekedért

Ha szükséged lenne emlékeztetőre: a tested egy fantasztikus dolgot vitt véghez nem is olyan régen, igazából csodálnod kellene, nem pedig utálni. Lépj egyet hátra, és nézd magadat messzebbről, hiszen olyan vagy, mint az atléta, aki 9 hónapig edzett, hogy le tudja futni a maratont. Hagyj időt magadnak, hogy felépülj a saját maratonod után, és addig ünnepeld a sikert. Azaz a babádat.

Gondolkodj pozitívan

Tudom, könnyebb mondani, mint csinálni, én sem vagyok valami híres pozitív gondolkodó. De ha már nincs egy saját, külön bejáratú, felbérelt rajongód, akkor kénytelen leszel keresni olyanokat magad köré, akik erősítik a pozitív gondolataidat. Érdemes olyan anyukák társaságát keresni, akik hasonló problémákkal küzdenek, mint te, mert ettől a saját problémád más színbe kerül, nem lesz olyan hatalmas, hogy maga alá temessen. Segíthet abban, hogy ne lepjen el minden nap az érzés, hogy ilyen testtel már nem érsz annyit, mint szülés előtt.

Hogyan szeress bele a testedbe szülés után?

Fotó: Jade Bell

Engedd meg magadnak az énidőt

Az elsődleges feladat szülés után természetesen az, hogy gondját viseld a kisbabádnak, de azért ne feledkezz meg arról sem, hogy rólad is gondoskodni kell. Mégpedig neked. Legalább egyszer egy héten ütemezz be egy kis énidőt, hagyd a párodra/anyukádra/legjobb barátnődre a babát, és egy-két órán keresztül tedd azt, ami csak jólesik. Meglátod, hogy a testeddel kapcsolatos problémáidat milyen jól feloldja egy manikűr, egy fodrász, egy ebéd a barátnőddel vagy egy őrült hosszú, habos fürdő.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy beszélgess a pároddal a sötét gondolataidról, tudnia kell, hogy miért lettél mondjuk szégyellős még előtte is, vagy hogy miért takartad le a tükröket szerte a lakásban. Egy férfinek szüksége van arra, hogy ne kelljen találgatnia, mi bajod van, hanem egyenesen megmondd, mit szeretnél: törődést, támogatást és megértést. Valószínűleg egy ilyen beszélgetés után mindet meg is kapod tőle.

Ne hagyd, hogy a tested miatt rosszul érezd magad a nap végére. Bármelyik nap végére. Kezeld magad gyönyörű nőként, akinek a striái, mellei, hasa mind egy nagy teljesítmény, a gyerekszülés trófeái.

Olvass még többet a pozitív testképről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top