Baba

Így tudsz jókat játszani az 5 hónapos babáddal

A baba 5 hónapos korában ér el odáig, hogy már nemcsak eszik-alszik-kakil üzemmódban működik, hanem sok időt tölt ébren, és igényli is, hogy játsszanak vele.

Készülj fel rá, hogy a baba mindent a szájába vesz, hiszen az 5 hónapos kor az, amikor az elsődleges felfedező eszköze a szája. Attól is le lesz nyűgözve, hogy milyen hangok jönnek ki a száján, a mindent megkóstolással pedig vehetjük úgy, hogy tulajdonképpen olvas. Sokkal szociálisabbá válik, és jobban kapcsolatot lehet vele teremteni, emellett pedig fizikailag is aktívabb lesz, úgyhogy itt az ideje a nagy babás játékpartiknak.

– Engedd, hogy felfedezze a szájával a tárgyakat – még ha ez furcsán néz is ki –, és vegyél olyan játékokat, amiket bátran csócsálhat.

– Guríts neki labdát. Nyilván nem fogja visszagurítani, de megpróbálja majd elérni, megfogni és persze a szájába venni. Erősíti ez a mozgássor a baba izomzatát, fejleszti a koordinációját, és ha kicsit jobbra és balra gurítod a labdát neki, segítheted őt a forgás tanulásában.

Így tudsz jókat játszani az 5 hónapos babáddal

– Töltsön háton és hason fekve is sok időt, hogy felfedezhesse a világot különböző szemszögekből.

– A kukucskálós játékot ilyenkor már értékelik, nagy nevetésekkel jutalmazzák, ha eltűnsz egy takaró mögött és hirtelen előbukkansz. Az a jó a kukucskálós játékban, hogy sokféleképpen variálhatod: Például ülj a tükör elé a babáddal és mutasd meg neki, hogy milyen a kukucskálás, ha az ő kezével, az ő arcát takarod el. Vagy takard le egy takaróval a kedvenc játékát és kérdezd meg, hogy hova tűnt, majd várd, hogy levegye róla a takarót. Ha sikerül neki, akkor tapsold és dicsérd meg.

Bár a kukucskálós játék egyszerűnek tűnhet, mégis érdemes minél többet játszani, mivel fejleszti a baba memóriáját, és megtanulja belőle, hogy a dolgok, emberek nem tűnnek el attól még, hogy ő nem látja őket. Segít a későbbiekben könnyebben átvészelni a szeparációs szorongást is, hogy hamar megértse, hogy nem hagyod el örökre, ha kimész a szobából. Ha pont 5 hónaposan úgy tűnik, még nem érdekli a kukucskálás, akkor próbáld pár hét múlva újra.

– Tegyél pár biztonságos csörgős-zörgős játékot az ágyába, járókájába, hogy megtanulja elfoglalni magát, amíg te esetleg mással vagy elfoglalva. Olyan játékokat adj neki, amik különböző hangokat adnak ki, attól függően, mit csinál velük. Itt az ideje, hogy bevesd az olyan játékot, mint a csibe, aminek az orrát nyomva csipog, ha pedig rázza, akkor csörög. Villámgyorsan megtanulja kezelni, és egyre bonyolultabb összefüggéseket is képes lesz felfedezni a mozgás és hangok között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top