Baba

Így kezeld a totyogód tárgyfüggőségét

A gyermek két-három éves kora körül intenzíven elkezd ragaszkodni bizonyos tárgyakhoz, rajzfilmkarakterekhez vagy ruhákhoz, ami eléggé őrjítő, de azért van benne rendszer. Az biztos, hogy ha mi felnőttként ilyen ragaszkodással állnánk bizonyos tárgyakhoz, minket kényszerbetegnek hívnának, de náluk ez még teljesen természetes.

Talán kicsit aggasztó lehet, amikor először találkozol a jelenséggel, hogy mondjuk csak lila ruhákban hajlandó járni a totyogód, sosem engedi ki a kezéből az egyik plüssállatát, vagy minden áldott este pontosan háromszor kell neki felolvasni ugyanazt a mesét. Valójában ezek a rituálék, tárgyak a totyogók biztonságérzetét erősítik a számára ijesztő nagy világban. Ettől még persze nem lesz egyszerűbb kezelni a kis függőségeiket, főleg ha valamelyik szent plüssállatát elveszíti, vagy a mosógép martalékává lesz. A következő stratégiák segíthetnek, hogy ép ésszel vészeld át a totyogó függő korszakát.

Fogadd el a biztonsági takaróját

Vagy plüssállatát, kisautóját, esetleg rongyos fél zokniját, vagy bármit, amit folyton magával hurcol. Legyen bármennyire koszlott is már az a rongyi, ami a kedvence, engedd, hogy tartsa magánál, amikor csak akarja, mert ez adja meg a totyogónak azt az önbizalomtöbbletet, ami kell ahhoz, hogy felvegye a harcot a körülötte lévő világgal.

Így kezeld a totyogód tárgy függőségét

Azonosítsd a függőségeit

A totyogók határozottan stresszesek, és a kedvenc tárgyaikkal jól meg tudják nyugtatni magukat, leginkább azért, mert még nem tudják megfogalmazni szavakkal, hogy miért idegesek épp. Például amikor reggel késésben vagytok, de még a nyusziját elő kell keríteni, mert anélkül nem mozdul egy tapodtat sem. Vagy este csak egy bizonyos pizsamában hajlandó lefeküdni. Azzal, hogy beazonosítod ezeket a kritikus, számára fontos tárgyakat, és tiszteletben tartod, hogy ezekhez ragaszkodik, sok kiborulástól megkímélheted őt is és magadat is.

Engedd neki, hogy kiboruljon, ha elveszíti a kedvenc tárgyát

Szülőként próbálsz mindenre felkészülni, mégis óhatatlanul eljön a pillanat, amikor a kedvenc dórás tányér eltörik, vagy elfelejted eltenni az imádott pókemberes napszemüveget induláskor. A legjobb, amit tehetsz ilyen katasztrófa esetén, hogy megpróbálod elterelni a totyogód figyelmét egy másik játékkal, amit szintén szeret. Ha ez nem működik, és a totyogód épp idegösszeomlást készül kapni, akkor mondd el neki, min megy keresztül: “Tudom, hogy szereted a pókemberes napszemüveget, de ebben a pillanatban nincs nálunk. Megértem, hogy ettől rossz a kedved.” Utána pedig csak hagyd beszéd nélkül, hogy megnyugodjon.

Ha a gyermek végül mégis teljesen kiborul, akkor pedig add meg magad a hisztinek, és egyszerűen hagyd, hogy végigvergődjön annak minden fázisán. A totyogóknak meg kell küzdeniük a saját érzelmeikkel, hogy újra visszanyerjék az egyensúlyukat. Tartsd észben, hogy ez is elmúlik idővel, utána pedig nyilván választ majd a függőségei helyett valamilyen másfajta elképesztő szokást magának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top