Baba

Kisgyerekek téli ruházata – így kell öltöztetni a legkisebbeket

A pici gyerekeknek éppúgy fontos a napi séta már abban a korban is, amikor még járni sem tudnak, vagy épp csak tipegnek, mint a nagyobbaknak vagy a felnőtteknek. Azonban a téli időszakban a hideg miatt sok édesanya nem szívesen viszi ki őket a szabad levegőre, mert félnek, hogy a gyermek megfázik. Pedig aggodalomra nincs ok, csak helyesen kell öltöztetni: vagyis se túl kevés, se túl sok ruhát ne adjunk rájuk. Megmutatjuk, mibe és hogyan kell ilyenkor öltöztetni a lurkókat.

Még télen is nyugodtan vihetjük sétálni a kisgyerekeket: az orvosok ajánlása szerint rendes öltözék mellett mínusz öt fokig ennek nincsen semmilyen kockázata. Ha jobban belegondolunk, vannak népek és országok, ahol az ilyen hőmérséklet már kifejezetten enyhének számít, és a gyerekek ennél jóval hidegebb időben is kimennek játszani. A lényeg tehát nem a külső hőmérséklet, hanem az, hogy milyen ruházatban visszük ki a kicsiket. Ezzel kapcsolatban viszont sok a tévhit és a helytelen gyakorlat.

Kisgyerekek téli ruházata – így kell öltöztetni a legkisebbeket

Ne essünk át a ló túloldalára

A legfontosabb kiindulási pont a kisgyerekek öltöztetésekor az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a 6 hónapnál kisebb babák és a tipegő gyerkőcök hőszabályozása még korántsem úgy működik, mint egy felnőtté – kevésbé hatékony, ezért jóval hajlamosabbak a kihűlésre és a túlmelegedésre egyaránt. Fél éves kor körül aztán lassanként kialakul már a felnőttekéhez hasonló hőszabályozó rendszer, de addig nekünk kell megteremtenünk azokat a környezetet, amiben a baba testhőmérséklete kiegyensúlyozott lehet. Éppen ezért fontos, se alul, se túl ne öltöztessük a kicsiket: ha kevés a ruha rajtuk, akkor lehűlnek, és megfáznak, ha túl sok, akkor viszont túlságosa felhevül a testük, a ruházatuk átizzad, és emiatt fáznak meg.

Sok laza réteg és egy időjárásálló külső ruha

A legjobb tanács, amit hideg időre a szakértők a szülőknek adhatnak az, hogy rétegesen öltöztessük a gyereket, és úgy, hogy menet közben is le- és felvehetők legyenek az egyes ruhadarabok – legalábbis a legfelső rétegek. A második fontos dolog, hogy séta előtt cseréljünk pelenkát, és győződjünk meg róla, hogy nem nedves pelusban visszük ki a gyereket. Ebből a “felszerelési tárgyból” vigyünk magunkkal cserének valót is, ha hosszabb sétára indulunk.
A második fontos szempont a ruhák kiválasztásakor, hogy inkább több vékonyabb, puha anyagból készült réteget húzzunk fel a gyermekre, mint hogy kevesebb, de vastagabb és rugalmatlanabb ruhába bújtatjuk. Erre azért van szükség, hogy a mozgási szabadsága megmaradjon, ne érezze magát kalodába zárva, és a séták kellemes élményként maradjanak meg számára. Ezen kívül a vérkeringésének is az tesz jót, ha a végtagja, testrészei könnyedebben, szabadabban mozoghatnak a ruhában.

Sapka mindig kell

A puha, sok rétegű alsó öltözet mellett a külső “védőruha” a másik kritikus pont: az egészen piciknél fontos, hogy ez jól szellőző, de vízhatlan, széltől is védő anyagból készüljön. Az ideális ebből a szempontból a kapucnis, becipzározható kezeslábas. (A legkisebbeknek mindig tegyünk a fejére fülvédős sapkát még a kapucni alá is, mert a fejen keresztül adják le a legtöbb hőt, így ha az nem védett, könnyen meghűlhetnek.) Nagyobb gyerekeknél fél éves kor felett egy kantáros nadrág és hozzá tartozó kabát is megteszi – az ilyen korú gyerekeket már öltöztethetjük úgy, hogy megnézzük, nekünk melegünk van-e egy vastag kabátban és nadrágba: ha igen, akkor valószínűleg a gyerekeknek is az lesz, és elegendő neki is egy vékonyabb öltözet. Sapkát és kesztyűt azonban mindig adjunk a gyerekre – ez utóbbit időnkét leveheti, de a sapkát mindig tartsa a fején.

Kisgyerekek téli ruházata – így kell öltöztetni a legkisebbeket

Hidegből melegbe és vissza

Ha a séta során fűtött helyiségbe lépünk – például vásárolni megyünk a gyerekkel, és betérünk egy jó meleg üzletbe – azonnal “csomagoljuk ki” a kicsit: vegyük le róla a kezeslábast, a kesztyűt és a sapkát is, és csak a kilépés előtti pillanatokban öltöztessük vissza.

Ha tudni szeretnénk, hogy komfortosan érzi-e magát a gyermekünk és nincs-e túlmelegedve vagy éppen kihűlve, tapintással ellenőrizhetjük a testhőmérsékletét: ilyenkor azonban ne a kezét fogjuk meg, hanem tarkóját vagy a mellkasánál tapintsuk ki. A kipirult arc, a verejtékezés, a csapzott haj, a melegkiütés, a szapora légzés, a nyugtalanság túlhevülésre utal. Ne bízzunk túlságosan a gyerekek visszajelzésében – szerencsés esetben a kisbabák sírással jelzik, ha melegük van, vagy fáznak, de előfordul, hogy a túlhevülés miatt a baba mély álomba merül, ami veszélyes lehet.

 

Még több babaruha az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top