Baba

10 meglepő elváltozás újszülötteknél, amire nem készítenek fel

Várandós anyaként van a fejünkben egy idealizált kép a szülésről, a tökéletes kis babánkról, földöntúli örömről, gyönyörű rózsás bababőrről és pici pihés babahajról. A valóságban aztán egy kicsit máshogy néz ki az újszülöttünk.

Ritka, hogy úgy érkezzen meg az újszülött babánk erre a világra, mintha egy Anne Geddes-fotóból lépett volna elő, és talán pár fizikai furcsaság meg is ijeszthet minket. De pánikra semmi ok, a legtöbb újszülöttnél teljesen természetes, hogy pöttyös, szőrös vagy foltok vannak rajta.

1. Összeakadt szemek

Az első hat hétben sok újszülött nemes egyszerűséggel bandzsa. Nem azért, mert beteg a szeme, csak még a szemizmai nem működnek teljesen úgy, ahogy kellene. Persze nézesd meg az orvossal, de a legtöbb esetben ez a bandzsaság teljesen normális.

2. Horkolva alszik

A legbékésebb alvásra várnál, hiszen olyan édesdeden alszanak a babák a képeken. Nem egészen így történik az első hat hétben, inkább hasonlít alvás közben Darth Vaderre, mint egy békésen szuszogó kisbabára. Zörgő, sípoló, bugyborékoló hangok egész tárházát vonultathatja fel, amitől nem kell megijedni.

3. A Moro-reflex

Akkorákat rándul, ha a hátán fekszik, hogy simán felébreszti saját magát vele. A Moro-reflex a fejlődés tartozéka, elmúlik kb. 3 hónap alatt. Nem azért rángatózik, mert baja van, vagy mert megijed valamitől, csak az idegrendszer normális fejlődését mutatja. Ha felébreszti magát vele, akkor bugyoláld be, ez segít neki nyugodtan aludni.

10 meglepő elváltozás újszülötteknél, amire nem készítenek fel

4. Tűzfolt a bőrön

Sok baba jön világra úgy, hogy rózsaszínes-pirosas folt van a bőrén, általában a nyakon, a szemek között vagy a szemhéjon. A bőr felszíne alatti kapillárisok miatt van, általában elmúlik mindenféle kezelés nélkül.

5. Bundás baba

A méhen belül puha szőrzet, a lanugo borítja be a babákat, amit a szülés idejére levetnek magukról, de előfordul, hogy úgy jönnek a világra, hogy még marad rajtuk belőle valamennyi rajtuk. Ezért ha kis szőrpamacsokat látsz a hátán, vállain, arcán vagy a homlokán, ne gondold, hogy egy kis farkasembert hoztál világra, el fogja veszíteni pár hét alatt.

6. Koszmós fejbőr

Az anyukákat jobban zavarja, mint a babákat, hogy olyan a gyerek feje, mintha korpás lenne. Foltok lehetnek a fejbőrén, gyakori jelenség, ami elmúlik pár hónapon belül. Segíthetsz rajta, olajos vattával finoman leszedheted, de igazából megoldódik magától.

7. Epstein-gyöngyök

A babák 80 százalékánál megjelennek pici fehér ciszták a fogínyen és a szájpadon, ezeket hívják Epstein-gyöngyöknek. Elmúlnak az első két hétben, nem kell velük semmit csinálni.

8. Megduzzadt cicik

Ha úgy látod, hogy a fiad vagy lányod mellkasa olyan, mintha pici melleket növesztett volna, jól látod. A méhedben az anyai hormonokat is megkapja, amelyek a tej termelődését indítják el nálad, neki pedig megduzzadhat az emlője tőlük. Ne aggódj miatta, pár hét, és visszahúzódik.

9. Krokodilkönnyek

Az elzáródott könnycsatornák jelensége minden száz csecsemőből hatot érintenek. Azt jelenti, hogy nem tud a könny ürülni, ám mivel az újszülötteknek még kevés könnye van, ezért általában észrevétlen marad ez a probléma, maximum egy kis csipásodás, sárgás váladék jelzi a meglétét. Annyi a dolgod, hogy tisztán tartod a szemzugot és megmutatod az orvosnak, aki majd megnyugtat, hogy elmúlik.

10. Csúcsfej

Ha természetes úton jött a világra a babád, akkor számíthatsz rá, hogy kis csúcsfej lesz. Nem olyan könnyű onnan kipréselnie magát, kicsit deformálódhat a koponyája tőle. De semmi vész, az ő feje könnyen vissza tud alakulni, nem marad így örökre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top