Baba

Ne csillapítsd a gyerek lázát, ezzel teszed a legjobbat neki

A láz mostantól nem okoz gondot, mégsem ártalmas, és nem kell csillapítani. Csupa tévhit él bennünk, szülőkben a lázzal kapcsolatban, amit azonnal csillapítani akarunk, pedig nem ezzel segítünk a gyerekeinknek.

Hogy ezt nekem most kellett megtudnom, amikor már 11 éve anya vagyok, és pont két hete éltem át, hogy körmeimet rágva aggódtam a 10 hónapos babám 40 fokos láza miatt. A HVG.hu-n megjelent cikkben megszólaló orvosok szerint azonban nem kellett volna ebben a 11 évben és két hete sem mindenféle praktikákkal lenyomnom a gyerekeim lázát, mert csak akadályoztam őket abban, hogy a szervezetük öngyógyító folyamatai kiteljesedjenek. Mert mindaz tévhit, ami eddig élt a közhiedelemben, hogy a láz görcsöt okoz vagy károsítaná az agysejteket. Egyszerűen csak egy jelzés a test részéről, hogy épp próbálja leküzdeni a betegséget.

Ne csillapítsd a gyerek lázát, ezzel teszed a legjobbat neki

Egyébként ez valószínűleg csak nekem ilyen friss hír, mert amúgy már 4 éve megfogalmazták azt az új irányelvet, hogy a lázat már 38 fok fölött sem kell csillapítani. Az immunrendszerük erősödik azzal, ha hagyjuk őket lázasodni, bár azt hiszem, ezt nehéz lesz a gyakorlatba átültetni szülőként. Ha a saját gyerekeim lázára gondolok, akkor bennem rögtön a nagy segíteni akarás buzog fel, hogy valahogy, valamit, akármit tegyek, amitől jobban érzik magukat. A legegyszerűbb és leggyorsabb segítség pedig részemről az lehet, hogy adok nekik lázcsillapítót.

Szerintem a legtöbb szülő így van ezzel, nem akarja senki hobbiból telenyomni a gyerekeket gyógyszerekkel, inkább csak nehezen viseljük, amikor tehetetlenek vagyunk és eszköztelenek, ha a gyerekünk egészségéről van szó. Mostantól azonban kénytelenek leszünk épp az ő érdekükben megváltoztatni magunkban ezt a szemléletet, és maximum fejsimogatással, ölelgetéssel és sok teával segíteni lázas gyermekeinknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top