Baba

Az 5 legfontosabb lecke, amit taníts meg a gyerekednek

Nem tudjuk mindentől megvédeni a gyerekeinket, de felkészíthetjük őket az életre a legjobb tudásunk szerint. Mindannyian önbizalommal teli, érzékeny, empatikus, boldog és sikeres gyerekeket szeretnénk felnevelni, amihez mi magunk adjuk számukra a leghitelesebb példát.

Nem az a fontos, hogy mindig okosakat mondjunk nekik, és célzottan tanítsuk őket arra, hogyan boldoguljanak majd el az életben, hanem az, hogy olyan környezetet hozzunk létre számukra, amiben érzelmi biztonságban érzik magukat. A saját reakcióinkkal támogathatjuk őket a legjobban, és adhatjuk nekik az igazán életre szóló leckéket.

1. Rendben van, ha hibázik

Hagyd, hogy hibázzon, semmiképpen se szégyenítsd meg – főleg ne mások előtt –, ha elszúrt valamit. Helyette inkább beszélgess vele őszintén arról, hogy miben hibázott, és mi lett volna a jó megoldás. Mondd el neki, hogy te is hibáztál már sokat életed folyamán, és hogy te mit tanultál belőle.

2. Ne ítéld el az embereket magad körül

Amikor mások felett ítélkezel, akkor saját magad felett ítélkezel. Ezt pedig látja a gyermeked is, és nem azt tanulja meg belőle, hogy hogyan legyen nyitott másokra. Az ítélkezés helyett inkább kíváncsisággal állj a többi emberhez, a véleményükhöz, az életükhöz. Ha így teszel, a gyermeked empátiát és megértést tanul mások és saját maga iránt.

Az 5 legfontosabb lecke, amit taníts meg a gyerekednek

3. Az érzéseid fontosak

Nem nagyon van annál frusztrálóbb, mint azt hinni, hogy az érzelmeid rosszak, szégyellnivalók, vagy hülyeségek. A gyermekednek inkább azt tanítsd a példáddal, hogy az érzelmei nem véletlenül vannak, nem elnyomni kell őket, hanem a helyükön kezelni. Ha nem lebeszéled az érzelmeiről, hanem megtanítod neki, hogyan figyelje meg önmagát, és forduljon megértéssel az érzelmei felé, akkor önismeretre és önbecsülésre tanítod.

4. Rajtad múlik, hogyan érzed magad

Sok gyerek nem tanulja meg, hogyan bánjon az erőteljes érzelmekkel, ez felnőttkorukban szorongáshoz, depresszióhoz vezethet. Segíts a gyermekednek, hogyan tudja magát megnyugtatni, ha stresszes, frusztrált vagy szomorú. Vezesd be őt a mindennapi ellazulás praktikáiba: olvasson, szundikáljon, színezzen, játsszon, fürödjön, hallgasson zenét, rajzoljon, vagy sétáljon egy nagyot, hogy jobban érezze magát. Ha megtanulja, hogyan tudja megnyugtatni magát, sokkal rugalmasabb és befogadóbb lesz az életben elé kerülő nehéz helyzetekben is.

5. Mindig bízz magadban

A legjobb eszköz mind felett ahhoz, hogy megvédd magad az élet viharaival szemben, az, ha megtanulsz bízni az ösztöneidben, megérzéseidben. Tanítsd meg a gyermekednek, hogy figyeljen befelé, és bízzon a megérzéseiben, mert ez nélkülözhetetlen lesz számára a jó párkapcsolathoz és kiegyensúlyozott szülőséghez is később. Megtanulja így tőled azt is, hogyan álljon ki amellett, amiben hisz, és nagyobb önbizalommal léphet ki az életbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top