Baba

Cumisüvegtől a kiskanálig – etetési aranyszabályok

Féléves kor táján a tápszeres kisbabáknak is adhatunk már szilárd ételeket: finom gabonakásákat, zöldségpürét és friss gyümölcsöt. Hogyan érhetjük el, hogy szívesen és kíváncsian fogadja az új ízeket? Mikor vehetünk búcsút végleg a cumisüvegtõl?

Vajon a „hat hónapig csak anyatejet” szabálya a tápszeres babákra is érvényes, valahogy így: hat hónapig csak tápszert? Ebben megoszlik a szakemberek véleménye. Egyesek szerint már négy hónapos korban tanácsos elkezdeni a hozzátáplálást, ám nem valószínű, hogy a tápszeres babák emésztőrendszere felkészültebb lenne az új ételek befogadására, mint a szopósaké. A hat hónapos kor mellett szól, hogy az emésztőrendszer körülbelül ekkortájt érkezik el arra a fejlettségi szintre, hogy meg tudja emészteni az egyszerűbb ételféleségeket. Ha melléfogtunk, és túl korán kínáltuk, az ételt szinte változatlan formában, de mindenesetre jól felismerhetően láthatjuk viszont a pelenkájában. A korszerű tápszerek ellenben kielégítik a növekvő kisbaba tápanyagigényét hat hónapos korig, és könnyebben emészthetőek számára, mint például a főzelékek.

Ha váltani kell 

Előfordul, hogy azért vezetik be hat hónapos kornál előbb a gyümölcsöket, mert a babának csak ritkán van széklete, és attól is csak kínok közepette szabadul meg, mert olyan kemény. Ebben az esetben indokolt lehet, hogy olyan tápszerre váltsunk, amely prebiotikumot, vagyis egyszerű szénhidrátokból felépülő összetett szénhidrátokat (oligoszacharidokat) tartalmaz. Ezek az élelmi rostok emésztetlenül jutnak a vastagbélbe, és lágyabbá tehetik a székletet. Ha ez sem segít, próbálkozhatunk gyümölcspürével is. Tartsuk szem előtt, hogy a cukrozás növeli a székrekedés esélyét, ezért csak természetes állapotú, esetleg párolt gyümölccsel próbálkozzunk.
Tipp: Az őszibarack, szilva, ringló gyakoribbá teszi a székletet, a banán és az alma sokszor inkább hasfogónak bizonyul.

Cumisüvegtõl a kiskanálig

Karcsú babáknak

Abban az esetben, ha a kicsi gyarapodása inkább az alsó határ mentén mozog, célszerű kalóriadús kiegészítéssel kezdeni. A gluténmentes gabonafélék például ideálisak ebből a szempontból. Akkor járunk legjobban, ha magunk készítjük el a szokásos tápszer, víz vagy gyümölcslé felhasználásával. Ha például puhára főtt párolt rizst turmixolunk bele a szokásos tápszeradag felébe (a másik felét megihatja cumisüvegből), máris finom tejberizshez jutottunk, további édesítésre nincs szükség. Utána ugyanezt zabpehellyel is kipróbálhatjuk. A kevés vízben megfőzött, aztán picit állni hagyott gabonapehely megduzzad, majd egy kevés tápszer hozzáadásával folyósabbá tehetjük. Ha túl darabos, turmixoljuk szét, erre a célra aprítógép vagy botmixer is megfelel. A zabpehelykását se cukrozzuk, elég édes önmagában is. A kása kalóriatartalmát tovább növelhetjük, ha egy-két kávéskanálnyi jó minőségű olajat (olíva-, szőlőmag-, kukoricacsíra-, repce- vagy napraforgóolajat) keverünk bele. Ha a kisbaba jól fogadta, néhány nap elteltével nyers gyümölcspéppel is kiegészíthetjük a gabonát, miközben a tápszert lassan elhagyjuk belőle. Ha már teljes adag kását elfogyaszt, egy tápszeres étkezést elhagyhatunk. Hogy mi minősül teljes adagnak? Jó kérdés! Valószínűleg akkor, ha már nemcsak pár kanállal eszik belőle, hanem egy teáscsészényi mennyiséget, és az adagtól két-három órára jóllakik.
Tipp: Gabonakásába való gyümölcsök: banán, alma, őszibarack, mandarin nyersen vagy párolva,– így könnyebben emészthető.
Gabonakásához való alapanyagok: rizs, zabpehely, búzadara, kukoricadara, búzacsíra.

Kis vasgyúróknak

A bébik egy része elképesztő iramban gyarapodik az első fél évben. Lehet, hogy túl sok tápszert kap, de az is elképzelhető, hogy egyszerűen csak ilyen alkat. Legkésőbb féléves kor táján a tápszeres babák gyarapodási üteme is csökken, a szopósokéhoz hasonlóan, de statisztikai adatok szerint a második félévben a tápszeresek többet híznak, mint az anyatejesek. Ha a gyerekorvos úgy ítéli meg, hogy túlságosan sokat gyarapodik, kezdjük a hozzátáplálást gyümölcsökkel, méghozzá lédús, alacsony kalóriatartalmúakkal, például almával, őszibarackkal, meggyel, körtével. A fagyasztott gyümölcs vitamintartalma és minősége is megfelelő! Hagyjunk el egy adag tápszert, helyette kínáljunk nyers gyümölcspürét.
Tipp: Ne tévesszük össze a készen kapható gyümölcsös bébidesszertet a nyers gyümölcspürével! Az előbbi cukrot is tartalmaz, és a hőkezelés miatt alacsony a vitamintartalma. Ha a természetes ízek szeretetére akarjuk nevelni a babát, kínáljuk minél természetesebb állapotú zöldséggel, gyümölccsel.

Nem kér gyümölcsöt!

Kétségbeesésre semmi ok! Erőltetni ugyanis semmit sem szabad. Ha a gyümölcspürét kiköpdösi, kínáljuk burgonyából, sárgarépából, sütőtökből készített pürékkel. A hetek, hónapok múlásával tovább bővíthetjük az étlapot. Az elkészítésnél vegyük figyelembe a baba igényeit. A vékonykáknak készítsük kevesebb lével, több sűrűjével, olajjal, gabonafélével dúsítva, a duciknak valamivel hígabbra, több főzőlével.

Cumisüvegtõl a kiskanálig

Fontos szabályok

1. Egyszerre csak egy új alapanyagot vezessünk be az étrendjébe!
2. A következő nyersanyag bevezetésével várjunk három-négy napot.
3. Ha a baba nem tápszert kap, vagyis nem hajlamos az allergiára, nyolc-kilenc hónapos kortól kaphat egy kevés savanyított tejterméket is: reszelt sajtot, joghurtot, túrót.
4. A szilárd étkezések mellé kínáljunk mindig innivalót is a babának, lehetőleg tiszta vizet. Az édesített innivalók elveszik az étvágyát, veszélyeztetik kibújófélben levő fogacskáit. Az innivalókat kínáljuk következetesen kispohárból, a cumisüveget tartsuk fenn a tápszernek.
5. Zöldségpürét, gyümölcsöt, kását sose adjunk a babának cumisüvegből, még úgy sem, hogy etetőkanalas kupakot csavarunk az üvegre.
6. Kétéves korig lehetőleg ne vezessünk be olyasmit a gyerek étrendjébe, ami hozzáadott cukrot tartalmaz, tehát édességeket sem. Ezekkel később is ráér megismerkedni.
7. Ne használjuk az ételt és az italt nyugtatóként, figyelem elterelőként!

Átmenetek

Kezeljük a szilárd ételek bevezetését a baba igényeinek megfelelően rugalmasan. Íme, itt egy példa, hogyan csökkenthetjük az első szülinapig naponta legfeljebb fél literre a tápszeradagot!
7. hónapban: 4 teljes adag tápszer + fél adag tápszer és gyümölcs, vagy gabona, vagy zöldség
8. hónapban: 4 adag tápszer + egy teljes adag egyéb, esetleg hússal + ivóvíz
9. hónapban: 3 adag tápszer + egy adag gyümölcs + egy adag főzelék + ivóvíz
10. hónapban: 2,5 adag tápszer + két adag gyümölcs/gabona + egy adag főzelék + ivóvíz
11–12. hónapban: 1-2 adag tápszer + két adag gyümölcs + egy-két adag gabona + egy adag főzelék+ tejtermék + ivóvíz

Cumisüvegtõl a kiskanálig

Hasonló módon és alapelvek alapján járhatunk el akkor is, ha a szopós babát el akarjuk választani egy bizonyos időpontig. Az igény szerint szoptatott csecsemők esetében a szilárd ételek bevezetése kicsit másként történik. Az elválasztódás és a kanalazás lehetséges menetéről következő számunkban olvashatnak. Januári recept-összeállításunkban pedig megismerkedhetnek a legfinomabb gyümölcs- és zöldségpürékkel.

A hónap szülinapi tortája
Töltött körtetorta vicces körtebohócokkal

Hozzávalók a tésztához: 50 deka liszt, 3 deci tej, 3 deka élesztő, 15 deka olvasztott Rama margarin, három kávéskanál cukor, fél mokkáskanál só
A díszítéshez és a töltelékhez: 2 kiló körte, három evőkanál zselírozó cukor, egy tojássárgája, pár szem szegfűszeg, ánizsmag, tökmag, őrölt fahéj, mandulaforgács, egy citrom

A lisztet mély tálba öntjük és belekeverjük a sót. Langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, beleöntjük a lisztbe, hozzákeverjük az olvasztott margarint, és kézzel kelt tésztát dagasztunk. Letakarva meleg helye pihentetjük. Közben megtisztítjuk, cikkekre vagdaljuk a körtéket – de két kisebbet héjastul félreteszünk! Margarinnal vastagon kikenünk egy kapcsos tortaformát, és 200 fokosra előmelegítjük a sütőt. A tészta felét a tortaforma aljára nyomkodjuk, ráfektetjük a körte kétharmadát, meghintjük fahéjjal és befedjük a maradék tésztával. Megkenjük tojássárgájával és 200 fokon a sütő alsó-középső rácsán 30 percig sütjük. Ekkor hústűt beleszúrva ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e, szükség esetén úgy sütjük tovább, hogy letakarjuk a tetejét alufóliával. Letakarva sütjük tovább. Közben a maradék körtét összeturmixoljuk és a zselírozó cukorral dzsemmé főzzük. A két körtét egészben meghámozzuk, citromlével alaposan meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg, és kis tányérra állítva a szegfűszegből szemet, az ánizsmagból szeplőt, a tökmagból orrot, szájat „ragasztunk” rá. A kihűlt torta oldalát megkenjük a körtedzsemmel, meghintjük mandulaforgáccsal, és a tetejére állítjuk a körtebohócokat. A kelt tészta kihűlve, de frissen a legjobb.

Balányi Klári

Fotó: Haralambidou Anthoula

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top