Baba

Ezeket jó, ha tudod a terhességi tesztről

A manapság kapható terhességi tesztek megbízhatóak, és könnyedén kaphatsz választ bizonytalanságodra vagy a kérdésre, terhes vagy-e vagy sem. Használatukhoz azonban néhány dolgot nem árt tudnod.

Légy türelmes a terhességi tesztek használatakor

Előfordulhat, hogy előbb megsejted a terhességedet, mint ahogy a menstruációd kimarad. Mégsem javasolt azonnal a patikába rohanni és terhességi tesztet vásárolni, ugyanis ilyen korai szakaszban annak eredménye legföljebb 50-60 százalékos lehet. A terhességet jelző HCG-hormon szintje minden egyes nappal emelkedik, ezért légy türelmes az első teszt elvégzésével a menstruáció várt időpontjához képest még egy hétig.

Terhes vagy? Teszteld le magad

Az első napokban a HCG-hormon szintje a reggeli órákban a legmagasabb, ezért egészen biztosan pontosabb eredményt kaphatsz reggel. A menzesz elmaradását követő héten a HCG-hormon szintje már olyan magas, hogy az érzékeny terhescsíkok a nap bármely pillanatában pontos eredményt mutatnak.

A túl sok folyadék befolyásolhatja a terhességi teszt eredményét

Fontos tudnod, hogy ha nagyon sokat ittál a terhességi teszt elvégzését megelőzően, vizeleted annyira felhígulhat, hogy a teszt mutathat téves információt, leginkább azt, hogy nem vagy terhes. Éppen ezért is a legbiztosabb időpont reggel, ébredést követően az első vizelettel végzett próba. A menstruáció elmaradását követő első hét végén reggel végzett terhesteszt legalább 99 százalékos eredményt mutat számodra.

Terhes vagy? Teszteld le magad

Így működnek a terhességi tesztek

Mindig olvasd el a terhességi teszt használati útmutatóját. A legtöbb terhességi teszten két csík látható, amelyek vagy egymás mellett, vagy “egymáson” mutatják a lehetséges terhességet. A csíkot bele kell mártani a vizeletbe, majd várni néhány percet. Az első csík azt jelzi, hogy a teszt használható, működőképes. A másodikként, néhány perccel később megjelenő csík pozitív eredményt mutat. Terhesség esetén tehát a teszten vagy két párhuzamos, függőleges csíkot láthatsz, vagy egy “+” jelet, esetleg színváltozás jelzi a terhességet. Ha úgy érzed, nem vagy biztos az eredményben, a tesztet megismételheted néhány nap múlva.

Pozitív teszt esetén keresd fel nőgyógyászodat, aki tapintással és ultrahangos vizsgálattal fogja először ellenőrizni a lehetséges terhességet. A megdönthetetlen bizonyítékot mindig ő adja meg számodra.

További terhes, teszt témájú cikkek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top