Baba

Terhesség alatti gyomorégés – ezt teheted ellene

A terhesség alatti gyomorégés szinte minden kismamát érint. A kellemetlen tüneteket kis odafigyeléssel elkerülheted, de legalábbis jelentősen enyhíthetsz rajta.

A legtöbb kismama várandósságát megkeseríti a terhesség alatti gyomorégés. Teljes mértékben megszüntetni nem igazán lehet, de enyhíteni rajta ugyanakkor nagyon is.

Hajlam is okozhatja a gyomorégést

Azoknál a kismamáknál, akik a várandósságot megelőzően is küzdöttek a gyomorégéssel, terhességük idején a tünetek sajnos tovább erősödhetnek. Nekik még inkább oda kell figyelniük az étkezésre, és mindenképpen kerülni a savasodást okozó ételeket.

Terhesség alatti gyomorégés - ezt teheted ellene

Azoknak a várandósoknak is lehetnek panaszaik, akiknek gyomra alapvetően rendben működik, hiszen a terhesség alatti gyomorégés oka elsősorban az, hogy a baba növekedésével egyidejűleg a kismama gyomrának egyre kisebb hely jut. A gyomorszáj és a nyelőcső közötti záróizom meglazulhat, így visszaáramlik a nyelőcsőbe a savas gyomorváladék. Mindez átmeneti állapot, nem betegség, a szülést követően magától elmúlik.

Az étrenddel elkerülheted a terhesség alatti gyomorégést

A túlzottan fűszeres, zsíros, nehéz ételek nem a kismamák étrendjébe valók. Ellenben a főtt tészták, a főzelékek, párolt zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű péksütemények, a főtt krumpli és főtt tojás fogyasztása sokat javíthatnak a terhesség alatti gyomorégés tünetein.Vörös húsok helyett a szárnyasok és a halak fogyasztása javasolt, de érdemes kerülni a cukrozott ételeket, italokat is épp úgy, mint a tartósítószereket tartalmazó, feldolgozott ételeket.

Nem mindenkinél válik be a tej fogyasztása, mégis sokan vannak, akik esküsznek rá, hogy az esti pohár tej mézzel keverve megszünteti a gyomorégést. Más kismamák este már csak gyümölcsöt, leginkább almát fogyasztanak, de a citromos víz vagy a mézes kamillatea is jó megoldás lehet. A natúr olajos magvak, mint a mandula vagy a kesu elropogtatása szintén segítséget nyújthat a terhesség alatti gyomorégés esetén.

Terhesség alatti gyomorégés - ezt teheted ellene

Gyors segítség a bajban

Ha nagy a baj, és nincs kéznél más segítség egy pohár szénsavas ásványvíz vagy szóda is csökkentheti a gyomorégést, nem beszélve a szódabikarbónáról, amelyből egyetlen kiskanálnyi elegendő egy pohár vízben feloldva. A gyógyszertárakban kapható Salvus víz szintén hasznos segítségnek bizonyulhat a terhesség alatti gyomorégés esetén. Az enyhén sózott vagy cukrozott száraz kekszek, a kétszersült vagy egy szelet pirítós elropogtatása is gyors segítség lehet a bajban.

Amellett, hogy megfigyeled, mely ételektől válik állapotod kellemetlenebbé, és azokat elhagyod az étrendből, érdemes a gyakran fellépő panaszokról orvosodat is tájékoztatni.

További terhesség cikkek az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top