Baba

Így kösd le a babád figyelmét pelenkázás közben!

Szinte minden szülő szembesül azzal, hogy gyermeke felesleges nyűgnek érzi a tisztába tevést. Fejlődési szakaszonként más és más módszerrel próbálnak kibújni a pelenkázás alól, és ahogy cseperednek, eszköztáruk is egyre bővül. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amivel lekötheted izgő-mozgó csemetéd figyelmét.
Így kösd le a babád figyelmét pelenkázás közben!

• Dúdolj, énekelj neki: néha a jól bevált kedvencek válnak be, máskor meg épp az új dallamok, mondókák nyűgözik le annyira, hogy elfelejtsen ellenállni. Érdemes kísérletezni és időről időre bővíteni a repertoárt.

• Készítsd oda a kedvenc játékát, és az egyes mozdulatsorok között kvázi fél kézzel te is vegyél részt a játékban, hogy az egész sokkal inkább közös mókázásnak tűnjön, mint szimpla pelenkázásnak.

• Amikor csak teheted, ébredés után tedd tisztába. Ilyenkor még kevésbé virgoncok a gyerekek.

• Nagyobb gyerekek esetén add a kezébe a popsitörlőtartót, és engedd, hogy ő húzza ki és adja neked a szükséges mennyiséget.

• Forogni igen, de járni még nem képes babáknál hatékony módszer lehet, ha zenélő, forgó játékot lógatsz a pelenkázó asztal fölé. Így felfelé néz majd és kevésbé forog oldalra.

• Add neki a kedvenc könyvét, plüssállatát, autóját stb. Vagy épp ellenkezőleg: adj olyan játékot vagy tárgyat a kezébe, amit csak különleges alkalmakkor kaphat meg.

• A gyerekek kíváncsiak, és ezt a természetes kíváncsiságot nem szabad elnyomni, csak ésszerű keretek között tartani. Saját játékai helyett nyugodtan adj egy-egy kedvenc használati tárgyat a kezébe, hogy tüzetesebben megnézhesse. Természetesen mindig ügyelj arra, hogy az adott tárgy semmilyen módon ne legyen káros az egészségére és testi épségére.

• A fogzás időszakában készíts pár olyan tárgyat a közeletekbe, amelyeket amúgy is szívesen rág: szivacsos babakönyv, ínymasszírozó rágóka, szilikon tanulófogkefe stb.

• Nyugodtan használd motivációs eszközként a rá váró program vonzerejét, ha valóban olyasmit fogtok csinálni, amit gyermeked nagyon szeret. Pl. “Segíts egy kicsit Anyának, hogy gyorsan bepelenkázhasson, aztán már indulunk is a játszótérre / hintázni / labdázni / sétálni / kutyust simogatni /nagyihoz stb.”

• Süssetek pogácsát: tanítsd tapsolni a kezével! Ritmusosan érintsd össze a talpait és mutasd meg, milyen vicces hangot hallat.

• Játszatok kukucskát: Finoman takard el az arcát egy vékony szövésű textilpelenkával. Húzd le róla vagy hagyd, hogy ő tegye ezt, majd látványosan örülj, hogy újra látod.

• Folyamatosan kommunikálj, egyenletes hangon meséld el, mit csinálsz épp, és utána mi fog következni. Nagyobb gyerekeknél gyakori, hogy ez a módszer teljesen hatástalanná válik, mert a kiabálásuk túlharsogja a mondataidat. Ilyenkor fordíts egyet a dolgon, és azt hangsúlyozd, hogy mindjárt végzel, már csak egy pár lépés van hátra. Konkrétan nevezd is meg ezeket.

Így kösd le a babád figyelmét pelenkázás közben!

• Csiklandozd, simogasd a hajaddal, ha elég hosszú hozzá.

• Közvetlenül a szobatisztaság előtt már komoly ellenállással kell megküzdened, mert a gyerekeknek nincs türelmük mozdulatlanul feküdni, amíg tisztába teszik őket. Igyekezz bevonni őt a vetkőzésbe! Kérd meg, hogy segítsen lehúzni a nadrágját, kipatentolni az alsóruházatot, vagy épp széthajtani a tiszta pelenkát. Amennyiben semmi sem használ és egyetlen percet sem szeretne hanyatt fekvésre áldozni a drága idejéből, próbáld ki a nagyobb, aktív gyermekek számára kifejlesztett nadrágpelenkát. Ezt állva is könnyedén ráhúzhatod.

• Egy-két évesen a gyerekek már elkezdik utánozni a mozdulataidat. Amennyiben gyermeked nem notórius krémevő, kenj egy kis popsikenőcsöt az ujjbegyére, és engedd, hogy “bekrémezze a popsiját”. Dicsérd meg, hogy mennyire ügyes és mennyit segít.

• Sok gyerek imád tárgyakat illeszteni, ha a tiéd is ilyen, a kiürült fürdetőkrémes, popsikenőcsös tégelyeket mosd el, és pelenkázáskor néhány játék kíséretében add oda neki. Szívesen teszik kisebb játékaikat a tégelybe, csavarják rá a tetejét, majd szedik le újra stb.

• Amikor fedetlen a popsija, simogasd, puszilgasd a hasát, a combtő kis hurkácskáit és az álla alatt. Ettől még nagyobb korban is jóízűen kacagnak a gyerekek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top