Tarts egy napot cikkek

9 mondat, amit soha ne mondj egy apának

Itt az ideje, hogy össznépileg megújítsuk a mai apukákról a véleményünket: többé már nem azok a családjuktól távol lévő, állandóan dolgozó és a közös élményekből kimaradó férfiak. Most már részt vesznek, ott vannak és aktívak a családi életben, úgyhogy a következő elavult mondatokat ássuk el jó mélyre a kert végében.

1. Ma te vagy a bébiszitter?

Igazából azt, amit épp csinál, azt hívják apaságnak, szülőségnek. Apa nem felvigyáz a gyerekeire, amíg anya épp nem ér rá, hogy terelgesse a csemetéket, hanem elvégzi apai feladatát.

2. Cserélted már a pelenkáját?

Ez egy helyénvaló kérdés lenne persze a húszas évekbeli apához, aki ül a fotelben, újságot olvas és cigizik a nappaliban. De a 2015-ös apukák már megfogják a gyereket, ha bekakilt, és kicserélik a pelust, mert ez nem női vagy férfi kérdés, hanem csak annyi, hogy a közös gyereknek épp kakis a feneke, amit meg kell valahogy oldani. A mai apák nem félnek a pelenkáktól, készek szembenézni a gyermekük anyagcseréjének végtermékeivel is.

9 mondat, amit soha ne mondj egy apának

3. Szerintem az anyját akarja

A babák nem azért sírnak, mert az anyukájukat akarják, hanem azért, mert ölelgetésre, biztonságra, ételre vagy tiszta pelenkára van szükségük. Ezek közül maximum az etetés témakörében ütközhet nehézségekbe a kedves apuka, hiszen nem tud szoptatni, de a többi akadályt simán át tudja ugrani.

4. Ki öltöztette fel ezt a babát?

Az apukák ezt a kérdést nagyjából minden olyan alkalommal hallják, amikor a gyerek nem úgy van felöltöztetve, mintha bedobták volna egy random öltöztetős generátorba, hogy aztán kijöjjön belőle össze nem illő színekben és három számmal nagyobb ruhákban. Egy apa is pontosan olyan cukin fel tudja öltöztetni a babát, mint anya.

5. Vége a szép időknek, haver

Ez a mondat általában egy kicsit becsípett baráttól hangzik el, akinek minden héten új barátnője van. Ugyanezt a poént már az esküvőn is elsütötte, úgyhogy eléggé lejárt lemez. Talán a régi szép idők kicsit átalakulnak akkor, ha gyerek születik, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz többé szép idő az életben, sőt valószínűleg rengeteg emlékezetes pillanatot gyűjthet be a férfi apává válás után.

9 mondat, amit soha ne mondj egy apának

6. A maga gyereke?

Apaként gyakran előfordul, hogy amikor egy lila fejes dackorszakos hisztit vág le a gyermek egy bevásárlóközpont közepén, akkor olyan pillantásokat és beszólásokat kap, mintha valami gyerekrabló lenne. Az remek, hogy az emberek törődnek mások gyerekeivel, és aggódnak, hogy netán rossz kezekbe kerültek, de azért ez eléggé fárasztó lehet az apukáknak.

7. Tuti alig várod reggelente, hogy dolgozni menj

Azt feltételezni egy apáról, hogy az összes gyereke csak egy nagyra nőtt púp a hátán, és alig várja, hogy nyaralni menjen reggel az irodába, minimum illetlenség. A mai apák igenis szeretnek a gyerekeikkel lenni, örülnek, ha játszhatnak velük, és inkább lógnak a csemetéikkel, mint a gép előtt görnyedjenek.

9 mondat, amit soha ne mondj egy apának

8. Nem akartál volna inkább egy fiút?

Még tartja magát az az ósdi nézet, hogy az apák fiút akarnak, mert a lányok csak lányok, de igazi utód csak egy kisfiú lehet. Manapság inkább úgy állnak ehhez az apukák, hogy ha lányuk lesz, akkor imádattal veszik körül az ő kis hercegnőjüket, és már hároméves korukra beszerzik a puskát és ásót a leendő udvarlók ellen.

9. Meg ne lássák a haverok!

Miért ne? A legtöbb apuka örül, ha égetheti magát a gyerekkel, miközben szerepjátékot játszanak vagy farsangra érkeznek épp az oviba. Ugyanígy nem a férfiatlanság netovábbja, ha véletlenül elmosogatnak, kicserélik a pelenkát vagy Elza hercegnő-kosztümben vonulnak végig az utcán. Ha a gyerekeikért teszik, akkor igazából ez a legférfiasabb dolog, és igenis tudja meg minden haver, hogy milyen jó apukák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top