Baba

Idegbaj helyett: íme, a legjobb hisztikezelő módszer!

Akinek már volt dackorszakos gyereke, az tudja, hogy a nagy hisztirohamok bármikor, bárhol rátörhetnek az amúgy bűbájos gyermekre. Ilyenkor kissé – nagyon – kifordul önmagából, taknya-nyála egybefolyik, és az addig kis tündér totyogó átváltozik egy nagy halom ordítássá.

A gyermekünknek ebben a korszakban teljesen mindegy, hogy épp hol vagyunk, lehet ő akár az amerikai elnök előtt is, ha épp akkor jön rá a hoppáré, akkor ott fog hisztizni. Az én lányaimon rendszerint vásárlás közben, a játszótéren és utazás közben tört ki az ordítozós roham, szerintem csak azért, mert ott nagyobb közönség előtt játszhatták el a drámakirálynőt.

Nem könnyű időszak, leginkább csak túlélni lehet, minden nap azzal a tudattal kell felkelni, hogy ez is elmúlik egyszer, és visszakapjuk a mi kis aranyos, mosolygós gyermekünket. A túlélésen kívül azért még van eszköz a kezünkben, amivel kicsit könnyíthetünk az életünkön, és rövidíthetjük a hisztériázós epizódok időtartamát.

Röviden a módszer lényege: beszéljünk ezekben a nagyon is hangos perceiben hozzá nagyon halk, nyugodt hangon, ez le fogja hűteni a kedélyeit.

A pszichológusok ugyanezt ajánlják felnőttek esetében is, akik valamiért verbálisan agresszívan közelednek hozzánk, miért ne használna ez a módszer a kis totyogóknál is.

Egy új kísérletben megfordították a szülő-gyerek közötti interakció irányát, és azt bizonyították, hogy nem a gyerek a hisztijén kell változtatni – úgysem lehet –, hanem a szülők hisztire adott reakcióján ahhoz, hogy a gyerekek hamarabb abbahagyják a hisztériázást.

Idegbaj helyett: íme a legjobb hisztikezelő módszer

A szakértők szerint a lehető legjobbat akkor tesszük a hisztiző gyerekkel és magunkkal, ha nyugodtak és összeszedettek maradunk egy ilyen krízishelyzetben. Ha mi is ordítani kezdünk a kölkökkel, akkor egyrészt csak azt mutatjuk nekik, hogy ez a helyes viselkedésforma, másrészt pedig úgyis megpróbálnak túlordítani minket, amitől csak még nagyobb lesz a hangzavar, és még inkább szétcincálódnak az idegeink.

Végül is a gyerekek a mi példánkat követik.

Például ha elesnek, rögtön anyára néznek, akinek az arcán ha ijedtséget látnak, akkor rögtön elkezdnek bőgni, de ha mosolyog anya, akkor az ő riadalmuk is tovaszállhat. Mert egy mosolygó anya arcába nézni és bőgni, az azért nehéz feladat. Ha mi, anyukák-apukák, nem tudjuk kontrollálni az érzéseinket, akkor mégis miért várnánk tőlük, hogy ezt tegyék?

Idegeskedés helyett inkább íme, a módszer:

1. Uralkodj magadon és az indulataidon

Leginkább az segít, ha nem reagálsz a negatív viselkedésre. Bármilyen furcsán hangzik is, de a nem cselekvés ebben az esetben a legjobb cselekvés. Sokkal nehezebb nyugodtnak maradni egy hisztihelyzetben, mint mondjuk kiabálni, vagy akár bőgni egy jót. De ha sikerül a saját szavaidat és mimikádat szabályozni, annak varázslatos hatása lesz az épp hisztiben tobzódó gyermekedre. Beépített radarjuk van, ezért a nem verbális kommunikációdat is muszáj megreguláznod, ha eredményt akarsz elérni.

Idegbaj helyett: íme a legjobb hisztikezelő módszer

2. Beszélj lágyan, és legyen felépített stratégiád

Ez talán épp az ellenkezője annak, amit tenni akarnál egy ilyen akusztikus káosz közepén, amit a totyogód produkál. Egy óvónő tapasztalatai állnak a stratégia mögött, aki számtalanszor használta már sikerrel.

Egyszer például uzsonnaidőben az egyik kislány tányérjában pár keksz törött volt, amitől totálisan kiborult. Ledobta a földre az egész tányért úgy, ahogy volt, és éktelen sírásba kezdett, hogy ezt így ő nem hajlandó megenni, és most azonnal vége van a világnak. Az óvónő erre annyit reagált nyugodt hangon:

“Szólj, ha végeztél a sikítozással, és kitalálhatjuk, hogyan segíthetnék neked.”

A gyerek egy pillanatra megdöbbent, és csak visszakérdezett sírás nélkül, hogy “tessék?”. Sikerült tehát megakasztani a sírást egy kicsit, mert nem hallotta a saját kiabálásától azt, amit az óvónő csendesen mondott neki. A saját természetes kíváncsisága lefegyverezte.

Aztán:

“Végeztél a sírással?” – kérdezte az óvónő, szinte suttogva.

“NEEEEEM!” – folytatta a kislány az ordítást. Úgy 30 másodperc múlva körülnézett, és látta, hogy senkire nincs semmilyen hatással a kiabálása. Az óvónő nem mozdult ezalatt mellőle, de nem is reagálta le a hisztit, csak annyit mondott még egyszer:

“Itt várok, amíg befejezed.” – Még pár perc ordibálás volt a válasz, ami aztán átfordult hüppögésbe.

“Most már végeztél?” – kérdezte az óvónő.

“Ihigehehen.” – hüppögte a kislány.

Ehhez a szituációhoz sok – még több – türelem kellett, és az, hogy semmilyen reakciót ne mutasson az óvónő a gyerek felé. Természetesen minden gyerek máshogy működik, a lényege a módszernek az, hogy meg kell találni azt a reakciónkat, amit a gyerek a legkevésbé várna tőlünk, legyen az mosoly, ölelés, humor vagy kedvesség. Ahogy Chuck Swindoll mondta egyszer: “Az élet 10 százaléka, ami veled történik, és 90 százaléka, ahogyan reagálsz a történésekre.” Ez a gondolat lebegjen minden szülő szeme előtt, amikor épp hisztériába kezd a gyermeke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top