Baba

Az uniszex babanevek nyertek 2015-ben

Vagyis inkább uniszex névvé váltak: egyre többen követik azt a trendet, hogy fiúnevet kapnak a lányok, lánynevet a fiúk. Hivatalosan is vége a nemi megkülönböztetésnek.

Úgy tűnhet, hogy fél év elteltével korai lenne nyilatkozni, de a statisztikák készítőinek az első hat hónap bőven elég, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le egész évre. A babanévadás azért ilyen fontos, mert mutatja a társadalmi változásokat, az uniszex névadás pedig azt jelenti, hogy nyitottabbá válnak lassan az emberek, nem akarnak már feltétlenül a nemi sztereotípiáknak megfelelő gyerekeket nevelni.

A Baby Center felmérése természetesen Amerikában készült, ahol könnyebb dolguk van ebből a szempontból a szülőknek, hiszen azzal, hogy Blake-nek, Reese-nek vagy Qiunnek nevezik a babájukat, nemtől függetlenül, nem kavarnak nagy zűrt. Itthon azonban kicsit furcsább lenne, ha mondjuk a lányomat Bélának akarnám keresztelni, vagy a fiamat Kingának.

Az uniszex baba nevek nyertek 2015-ben

Vannak hasonló hangzású férfi- és női neveink, mint a György-Györgyi, Dominik-Dominika, amiket adhatunk a babáknak, de ezekben is nőiesítve vannak a fiúnevek. Azt hiszem, ezt a trendet Magyarországon nem nagyon lehet majd követni, de ki tudja, milyen nevekkel találkozunk majd nemsokára az óvodákban.

A celebek ebben is az élen járnak, Hollywood a nemileg semleges babanevek melegágya, leginkább lányok kapnak fiúneveket mostanában: Lincoln (Kristen Bell – Dax Shepard), James (Blake Lively – Ryan Reynolds) és Mason (Sara Gilbert – Linda Perry).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top