Baba

Táborba megy a gyerek! – hét lépés, ami segít a táborozásban

Vége az iskolának, indulhatnak a nyári táborok. Ha a kisiskolás először megy ott alvós táborba, akkor indulás előtt tedd meg ezt a hét lépést!

1. Címkézz fel mindent, és írj listát

De tényleg mindent, a tornacipőtől kezdve a zoknikon át mindenre vésd fel valahogy a gyerek nevét. Nemcsak azért, mert tartasz a tábori tolvajoktól – elég kicsi az esélye, hogy pont a te gyereked zoknijára pályáznának –, hanem inkább azért, hogy a gyermek megtalálja a saját holmiját. Ez után írj fel minden egyes tételt egy papírra, gyöngybetűkkel, hogy a gyerek el tudja majd olvasni, ezzel segítesz neki a hazajövetelkor korrekten összepakolni minden cuccát.

2. Beszélgess vele sokat a táborról

A felkészítés fontos, főleg, ha még nem járt abban a táborban. Nézegessetek képeket a helyről, tervezzétek el, miket tud ott majd csinálni pihenőidőben, olvassatok utána, hátha van fenn a neten mástól élménybeszámoló a táborról. Ha nem érzi teljesen ismeretlennek a terepet, nem lesz olyan mély víz számára a távollét.

3. Tartsd magadban az aggodalmaidat

Értem én, hogy már előre halálosan ideges vagy, hogy mi lesz ott napokig azzal a gyermekkel nélküled, ki védi meg, ha baja van, de ezt inkább ne oszd meg vele. Ha aggódsz is, inkább ne mutasd ki neki, mert még a végén el sem akar majd menni. Helyette bátorítsd, és úgy engedd el, hogy biztonságban érezze magát.

Táborba megy a gyerek! - Hét lépés, ami segít a táborozásban

4. Biztosítsd a gyereket, hogy az ottani felnőttek vigyáznak rá

Mondd el neki, hogy hogyan tud majd kapcsolatba lépni veled, derítsd ki előre, hány órakor tudtok majd beszélni naponta. Általában a kísérő pedagógusok telefonján keresztül tudnak a szülők kommunikálni a gyerekeikkel, ha nincs saját telefon a birtokukban. Építsd benne a bizalmat a tanárok iránt, akikhez bármikor fordulhat, ha gondja van.

5. Ne a legjobb ruháit csomagold be a táskájába

Valószínűleg csupa folt, esetleg szakadás lesz minden ruhája, mire hazaér, hiszen a legtöbb tábor a kinti, szabadidős tevékenységekről szól, ahol nem a ruha épségének megőrzése az elsődleges szempont. Ne félj attól, hogy lelencgyereknek nézik majd, vigyen olyan ruhákat, amikben kényelmesen tud akár a sárban is dagonyázni.

6. Küldj neki levelet

Remek ötlet, hogy már az indulás előtt adj fel neki egy kedves levelet, amit megkap, amikor odaérnek. Segít neki, hogy a tábor első napjaiban ne érezzen olyan nagyon honvágyat, és ne akarjon sírva hazaszaladni két nap után.

7. Magyarázd el neki, mit ne adjon kölcsön

Általában azt tanítjuk a gyerekeknek, hogy osszák meg egymással a játékaikat és csokijukat, de van azért olyan, amin nem szabad osztozkodni. Ilyen például a tisztálkodószerek halmaza, különös tekintettel a fogkefére vagy fésűre. Megemlítheted neki azt is, hogy inkább ne dugja össze a fejét a többi gyerekkel, csak biztos ami biztos alapon, védekezve a fejtetvek ellen.

És ne felejtsd el, hogy bármennyire izgulsz is a gyermekedért, a táborozás rendkívül jó hatással lesz rá, függetlenebbé, önállóbbá teszi, úgyhogy csak nyerhet vele, ha egy kicsit a saját lábán kell állnia pár napig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top